Маточни причини за безплодие

Причини за безплодие – маточната шийка

 

Влагалищните жлези секретират цервикална слуз, която служи за транспортирането на сперматозоидите. Сперматозоидите се отлагат в маточната шийка и плуват в цервикалната слуз през шийката на матката, за да достигнат вътрешността на матката.

 

Цервикалната слуз е богата на хранителни вещества и в правилната консистенция подпомага транспорта на сперматозоидите. Ако цервикалната слуз е твърде плътна и лепкава, сперматозоидите не могат да достигнат до матката, което води до безплодие.

 

Цервикалната слуз трябва да е освободена от антиспермални антитела. Тези антитела са понякога погрешно направени от имунната система на жената и това може да унищожи сперматозоидите.

 

Антителата разпознават сперматозоидите като нахлуващи патогени – вируси или бактерии, и се опитват да ги унищожат. Мъжът рядко може да произвежда антитела към собствената си сперма, както може да се види с вазектомийно реверсиране.

 

Четете още: Защити своята фертилност

 

Когато женските антиспермални антитела са налице или ако цервикалната слуз е неадекватна, вътрематочната инсеминация често е избор за лечение. При вътрематочната инсеминация спермата се промива и концентрира, след това се поставя директно в матката с помощта на малък катетър, като по този начин се избягва контакт на спермата с цервикалната слуз.

 

Сперматозоидите използвани за вътрематoчна инсеминация трябва да бъдат специално подготвени в андрологична лаборатория, за да се избегнат потенциално сериозни алергични реакции. Ако вътрематочната инсеминация не постигне успех, се преминава към IVF.

 

Маточни фактори на безплодие

 

След като яйцеклетката е оплодена, ембрионът трябва да пътува през фалопиевите тръби и да се вгради в маточната лигавица (ендометриум). Ендометриума се състои от клетки, които се делят бързо под влияние на Bicornuate Uterusprogesterone и естроген. Тъй като ембрионът се имплантира в маточния слой, той трябва да бъде плътен и да осигурява хранителни елементи от съществено значение за ембрионалното развитие.

 

Четете още: Фактори влияещи на женската плодовитост

 

Понякога ендометриума не се развива правилно и една от причините може да бъде дефект на лутеалната фаза. При това състояние не е налице достатъчно прогестерон, за да стимулира и подкрепи растежа на ембриона.

 

Това състояние обикновено може да бъде лекувано чрез прилагане на допълнителен прогестерон през лутеалната фаза или даване на лекарства за фертилност като Clomid, Femara, или гонадотропини. В никакъв случай тези препарати не трябва да се приемат без консултация със специалист.

 

Матката трябва да бъде освободена от големи полипи и фиброми, които биха могли да повлияят на ембрионалното развитие и растеж. Тези състояния обикновено се диагностицират по време на първоначалния преглед с хистеросалпингография, хистероскопия или лапароскопия. Препятствията се отстраняват преди всеки вид лечение на безплодие, включително инвитро опити.

Добави коментар