Маточни причини за безплодие

Причини за безплодие – маточната шийка

 

Влагалищните жлези секретират цервикална слуз, която служи за транспортирането на сперматозоидите. Сперматозоидите се отлагат в маточната шийка и плуват в цервикалната слуз през шийката на матката, за да достигнат вътрешността на матката. Цервикалната слуз е богата на хранителни вещества и в правилната консистенция подпомага транспорта на сперматозоидите. Ако цервикалната слуз е твърде плътна и лепкава, сперматозоидите не могат да достигнат до матката, което води до безплодие.

 

Цервикалната слуз трябва да е освободена от антиспермални антитела. Тези антитела са понякога погрешно направени от имунната система на жената и това може да унищожи сперматозоидите. Антителата разпознават сперматозоидите като нахлуващи патогени – вируси или бактерии, и се опитват да ги унищожат. Мъжът рядко може да произвежда антитела към собствената си сперма, както може да се види с вазектомийно реверсиране.

 

маточни, безплодие, цервикс

 

Когато женските антиспермални антитела са налице или ако цервикалната слуз е неадекватна, вътрематочната инсеминация често е избор за лечение. При вътрематочната инсеминация спермата се промива и концентрира, след това се поставя директно в матката с помощта на малък катетър, като по този начин се избягва контакт на спермата с цервикалната слуз. Сперматозоидите използвани за вътрематoчна инсеминация трябва да бъдат специално подготвени в андрологична лаборатория, за да се избегнат потенциално сериозни алергични реакции.

 

Четете още: Защити своята фертилност

 

Ако вътрематочната инсеминация не постигне успех, се преминава към IVF.

 

безплодие, матка, ендометриум

 

Маточни фактори на безплодие

 

След като яйцеклетката е оплодена, ембрионът трябва да пътува през фалопиевите тръби и да се вгради в маточната лигавица (ендометриум). Ендометриума се състои от клетки, които се делят бързо под влияние на Bicornuate Uterusprogesterone и естроген. Тъй като ембрионът се имплантира в маточния слой, той трябва да бъде плътен и да осигурява хранителни елементи от съществено значение за ембрионалното развитие.

 

Четете още: Фактори влияещи на женската плодовитост

 

Понякога ендометриума не се развива правилно и една от причините може да бъде дефект на лутеалната фаза. При това състояние не е налице достатъчно прогестерон, за да стимулира и подкрепи растежа на ембриона.

 

матка, безплодие, лутеална фаза

 

Това състояние обикновено може да бъде лекувано чрез прилагане на допълнителен прогестерон през лутеалната фаза или даване на лекарства за фертилност като Clomid, Femara, или гонадотропини. В никакъв случай тези препарати не трябва да се приемат без консултация със специалист.

 

Четете още: Често срещани причини за репродуктивните проблеми при жените

 

Матката трябва да бъде освободена от големи полипи и фиброми, които биха могли да повлияят на ембрионалното развитие и растеж. Тези състояния обикновено се диагностицират по време на първоначалния преглед с хистеросалпингография, хистероскопия или лапароскопия. Препятствията се отстраняват преди всеки вид лечение на безплодие, включително инвитро опити. 

 

Снимки: Lies Thru a Lens ?, Maggie Elisa, zubrow Foter.com

Добави коментар