Мамо, не ми харесва това!

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

 

 

Не си мислете, че децата не се интересуват от мода, не си мислете, че не ги е грижа как изглеждат… не си мислете, че не могат да бъдат отговорни в избора си на дрехи.

 

В далечното минало, когато още ходих на детска градина, бях много суетна… Толкова, колкото и днес. 🙂 Исках да изглеждам съвършено. Е, представата за съвършенство беше изкривена за детските ми очи и тогавашния начин на мислене, но това не е важно. Идеята ми е, че влудявах майка си всяка сутрин раздирайки тишината с невероятно силен плач… направо си беше рев и то само, защото чорапогащникът не ми беше опънат по крака. Как може чорапогащникът да ми се набира на коляното, абсурд… това, че е плътен, детски и  цветен няма значение – трябва да ми стои като на истинска дама! И така милата ми майка всяка сутрин беше принудена да търпи дълга тирада от обяснения придружени със сълзи, защо не искам да нося точно тази дреха.

 

Е, суетата ми намираше израз и в избора на дрехи (не, че мама се съобразяваше с всичките ми желания… и добре, че не го правеше). Както всички малки момичета исках да изглеждам като принцеса, независимо дали метероологичните условия го позволяват.

 

Моите родители откриха баланса между моите желания и какво мислят те за правилно и добро за мен. Не се вслушваха в абсурдните ми идеи, но определено знаеха какво ми харесва.

 

Мамо, не ми харесва това!

 

Обаче, много родители не се съобразяват с желанията на децата си, какво те предпочитат и в какво се чувстват комфортно. Може би сте присъствали на рожден ден на момче облечено в  официален костюм, с вратовръзка или папионка в най-горещите дни на лятото. Едва ли радостта от празника е замъглила усещането му за невероятна жега. Или сте виждали момиченца облечени с много неудобни роклички, несъобразени с повода и ситуацията. Истинско мъчение!

 

Всички родители искат децата им да са най-красивите, но помислете за желанията на детето. В коя дреха се чувства най-удобно? Коя дреха му допада? Коя дреха най-добре пасва с индивидуалността му? Ако то се чувства добре, ако му е удобно и се харесва… със сигурност ще излъчва толкова много позитивизъм, че няма как да не зарази с настроение и околните.

 

Комуникация между родител и дете е най-важният елемент в семейните отношения. Говорете с детето си, интересувайте се от неговите виждания за красиво, дайте му право на избор. Тази свобода, то ще я оцени подобаващо, защото не му се налага мнение, а то само избира начина, по който ще изрази индивидуалността си.

 

Не винаги модерното е полезно за детето. Не винаги прищявката на родителите се отразява добре на емоционалното му състояние (а понякога и на физическото му здраве), но не винаги и прищявката на детето е уместна. Комуникацията ще изглади недорузоменията и ще засили връзката между родител дете.

 

Позволете на детето си да изрази своята индивидуалност, но по един здравословен начин!

 

Снимки: Tina Phillips FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар