Мамо, защо?

Тригодишните се превръщат в защотковци и поставят на изпитание знанията и нервите ни. Вижте как да се справите:

 

Мамо, защо ме обичаш? Защо има зима? Защо слънцето залязва? Защо птичките летят, а костенурките не могат? Защо не се яде пръст?

 

Децата задават въпросите си с 10 защо в секунда. Ето защо:

 

– Първите детски въпроси се появяват в мига, в който детето започне добре да борави с езика. В началото е колебливо, но с времето питанията му стават все по-завъртяни.

 

– Очаквайте да ви задава въпроси, на които вие трябва да давате истински отговори. „Защото така“ не върши никаква работа, да знаете.

 

– Децата питат, защото само така си създават представа за света, в който живеят, само така се изграждат като личности.

 

– Те виждат, че отношенията между хората и ежедневието ни се подчинява на някакви закони, непознати за него и чрез своите защо се опитва да ги разбере и само да ги прилага по-добре.

 

Четете още: 7 начина да ангажирате своето креативно дете

 

– Като отговаряте правилно на неговите „защо“, то ше провери и собствените си способности за анализиране и ориентиране в ситуация. Вие сте неговия ментор, учител и Главен обяснител на света.

 

– Когато приливът на Защо започне, слушайте внимателно и преценявайте добре. Има въпроси, на които не е нужно да задълбавате в отговора, но в други ситуации ще има нужда от повече обяснение.

 

– Като цяло, въпросите, свързани с ежедневието и вещите търпят и по-лековати отговори, но не и когато стане въпрос за емоционални неща като раздяла, скарване, измама или друго от отношенията между хората, което е впечатлило детето.

 

– Ако в момента сте заети или поради друга причина не можете да отговорите на детето си, не му се карайте с типичното „Стига пита за всичко“, а му обяснете, че ще можете да отговорите на всичките му върпси, но след малко. И наистина го направете.

 

– Пригответе се и за неудобните въпроси, особено когато сте навън, сред хора. Може да се случи детето да ви засрами пред някого с неподходящ въпрос, като например „Мамо, защо този мъж е черен, а тази жена ходи толкова смешно“.

 

Четете още: Как да кажете НЕ на вашето дете?

 

– Не му се карайте и не му казвайте „тихо“, защото то няма да разбере къде е сбъркало. Обяснете му нормално за разликите между хората и чак след това му кажете, че не е прилично да се обсъждат другите хора на висок глас.

 

– Не спестявайте отговорите на сериозните въпроси, особено тези, които го засягат пряко. Ако ще ходи на лекар, ако трябва да се местите, ако ще пътувате- отговаряйте на всички въпроси, защото така ще го успокоите.

 

– Ако в семейството ви се случи сериозно нещо, не се колебайте да се посъветвате с психолог или поне с подходяща литература по темата как да обясните на детето си случващото се.

 

– Не лъжете детето си, не го баламосвайте с измишльотини, не му се смейте и не го пренебрегвайте.

 

Това са простите правила за изграждане на интелигентно и уверено в себе си същество – вашето дете.

 

В партньорството с: thinklestars.com

Добави коментар