Малък таз, голямо бебе?

„Вие сте наистина малка. Планирате ли цезарово сечение?“

 

Ако сте миньонче, а очаквате голямо бебе или ще ставате майка за пръв път, е възможно да ви кажат, че бебето ви е твърде голямо, за да премине през тесния ви таз или през родилния канал. Tова се нарича пелвио-фетална диспропорция.

 

Случаите на пелвио-фетална диспропорция са много редки, въпреки че чуваме често за тях. Почти при всяко раждане, тазът се адаптира, за да направи място за бебето. В случаите, в които има диспропорция, тя често е в резултат на вродена аномалия или тежко нараняване (фрактура на таза).

 

Ето и 3 неща, които трябва да знаете за раждането и пелвио-фетална диспропорция:

 

таз, пелвио-фетална диспропорция, раждане, бебе

 

1. Нито таза ви, нито бебето са фиксирани обекти

 

Тазът не е една твърда кост. Той е съставен от няколко кости, съединени чрез сухожилия. По време на бременността тялото ви освобождава хормона релаксин. Това кара сухожилията и ставите да се отпуснат, за да се улесни преминаването на бебето през родилния канал. Този хормон може да причини слабост и дискомфорт към края на бременността.

 

Черепът на бебето е съставен от отделни кости, които се приплъзват една спрямо друга, за да помогнат на главата да премине през родилния канал. Тези отделни, все още неслети кости, са причината бебетата да имат фонтанела.

 

Четете още: 10 мита за бременността и раждането

 

2. Позата за раждане оказва влияние

 

Ако лежите по гръб или стоите облегнати по време на раждане тазовите ви кости могат да се стеснят с 30%. Тези 30% могат да са решаващи. Ако клечите, лежите настрани или стоите на „4 крака“ може да ви е по-лесно да родите.

 

раждане, бебе, пелвио-фетална диспропорция

 

3. Позицията на бебето е важна

 

Бебетата са приспособени за преминаването през родилния канал. Те са активен участник в раждането, движейки се през таза. Понякога бебето не е в подходяща позиция и това прави раждането много по-трудно. А понякога е невъзможно да се придвижи през родилния канал.

 

Четете още: Страхът от раждането 

 

В много от случаите, могат да се направят някои неща, за да се насърчи оптималното фетално позициониране, с оглед улесняването на вагиналното раждане. Ако бебето не може да се обърне в правилна позиция, може да се наложи цезарово сечение.

 

Снимки: ElvisHuang, zsoolt Foter.com 

Добави коментар