раждане, бебе, позиция, лекар, родилна зала

Малки тайни за по-лесно раждане – част 2

Продължава от: Малки тайни за по-лесно раждане – част 1

 

Станете от леглото

 

Според някои жени разходките по време на раждане помагат на бебето да застане в подходящата позиция. Освен това, по този начин може да се почувствате по-малко напрегнати от чакането на бебето, след като стигнете в болницата.

 

Ако сте в състояние, опитайте се да се разходите, повървете между залите, седнете и подскачайте на топка за раждане. В много съвременни болници вече има подобни топки в родилните зали, именно с такава цел – възползвайте се.

 

В зависимост от осигурените удобства в родилната ви зала, е възможно да си вземете топъл душ, което ще повиши нивото на комфорт и може поне мъничко да облекчи болката. Ако имате голям късмет и в стаята ви има вана, трябва да знаете, че във водата болката от контракциите се усеща по съвсем различен и много благоприятен за вас начин.

 

раждане, бебе, позиция, лекар, родилна зала

 

Пуснете се по течението

 

Бъдете отворени към промени и се нагаждайте спрямо ситуацията. Раждането може да бъде много, много непредсказуемо, така че не подхождайте с никакви предубеждения. Например, някои майки са съвсем категорични, че искат да родят без анестезия, преди обаче да са усетили болката от самото раждане. След това е възможно да помолят за епидурална упойка, ако болката започне да им се струва непоносима.

 

Не се насилвайте за каквото и да е – хубаво е да имате някаква представа какво искате, но не се чувствайте сякаш сте се провалили, ако не всичко мине точно така, както сте го планирали. Тези неща много често не протичат по план.

 

Четете още: Как да помогнете на бебето да застане в правилна позиция за раждането?

 

Възползвайте се от гравитацията

 

Противно на това, което сте гледали по филмите, много е вероятно когато бебето се роди да сте в по-изправено положение, а не легнали хоризонтално.

 

Леглата за раждане са изключително гъвкави и могат да се поставят в какви ли не позиции. Обикновено по време на раждане сте по-скоро в седнало, отколкото в легнало положение. Бъдете обаче отворени и за други позиции, които могат да направят раждането ви много по-лесно, в зависимост от разположението на бебето.

 

раждане, бебе, позиция, лекар, родилна зала

 

Имайте предвид, че ако веднъж сте родили в някаква поза, това не значи, че втория път тази поза отново ще е най-удобната за вас – това зависи по-скоро от бебето. В много от случаите, когато майката е полу-клекнала в изправено положение, тазът се отваря най-много и раждането е по-безболезнено.

 

Четете още: Раждане на голямо бебе

 

Вслушайте се в съветите на лекаря си

 

Когато стане време да напъвате, доверете се на лекаря или акушерката, които са до вас. Те ще ви казват кога да напъвате и колко силно.

 

Правете точно това, което акушерката ви казва. По този начин имате реални шансове да избегнете разкъсванията, неефективните напъни и изтощението.

 

Снимки: The 5th Ape, S a t u r n i n e Foter.com

Добави коментар