раждане, бебе, план, подкрепление, контракции

Малки тайни за по-лесно раждане – част 1

Раждането е едно от най-големите предизвикателства в живота на всяка жена, след дългата и изтощителна бременност. Предлагаме ви няколко малки тайни, които може би ще помогнат да направите раждането си една идея по-леко.

 

Направете план

 

Веднъж започне ли раждането, никак не е добре да губите енергия в излишно притеснение. Ето защо е важно да знаете точно какво предстои и какво трябва да направите. Говорете със своя лекар предварително – попитайте колко време трябва да останете у дома, трябва ли да се обадите предварително в болницата, пригответе си багаж и информирайте партньора си.

 

Трябва да имате план и какво ще правите ако партньорът ви е на работа. Заедно ли ще отидете в болницата или ще се срещнете направо там? Ако трябва да стигнете сами, как ще го направите?

 

Останете във форма

 

Няма доказателства, че добрата форма ще направи раждането по-лесно, но определено ако сте във форма ще се справите по-лесно с болката. Освен това ще сте по-издръжливи.

 

Ако сте посещавали клас за бъдещи майки, най-вероятно вече знаете колко е важно правилното дишане за контролирането на болката. През цялото време на бременността се фокусирайте върху дишането и дихателните техники. Можете да се запишете на курс по йога за бременни. Той ще ви помогне не само с дишането, а и ще ви научи да се фокусирате и да бъдете по-издръжливи.

 

раждане, бебе, план, подкрепление, контракции

 

Подкрепление

 

Хората, които ще са до вас в този важен момент, трябва да са тези, на които можете да разчитате и които ще ви накарат да се чувствате малко по-добре. Най-близките ви роднини и партньорът ви могат да направят цялото преживяване по-леко.

 

Ако смятате, че имате нужда от професионална подкрепа, можете да се възползвате от услугите на дула по време на бременността. Тя ще бъде до вас по време на цялото раждане, ще ви насочва и ще помага да контролирате болката. Обикновено дулата създава усещането, че сте в сигурни ръце.

 

Четете още: Раждане на голямо бебе

 

Определете началото на раждането

 

Ако сте бременни за първи път, може да се окаже малко трудно да определите кога раждането започва. Фалшивите контракции понякога са лесни за объркване с реалните, но все пак имат някои отличителни характеристики. Ако контракциите ви са нередовни, концентрирани са в долната част на корема, а болката остава същата и не нараства – най-вероятно това е фалшива тревога.

 

раждане, бебе, план, подкрепление, контракции

 

Опитайте да промените позата си или се разходете малко, определете дали болката намалява или нараства. Истинските контракции са редовни и имат осезаемо засилване. Освен това те са съсредоточени в тазовата област. Вслушайте се в тялото си, то ще ви подскаже кога раждането наистина започва.

 

Четете още: Пролапс на пъпната връв

 

Пестете енергия

 

Вероятно първата част от раждането ще прекарате в дома си, освен при по-специални обстоятелства, в които се налага да ви настанят в болница преди раждането да започне. В случай, че сте у дома, обаче, се опитайте да се отпуснете колкото можете. Не се изтощавайте преди да стигнете в болницата. Ясно е, че ще ви боли, но опитайте да вземете успокояващ душ или помолете любимия си за лек масаж.

 

Освен това е добре да хапнете нещо мъничко и леко и да пиете много вода, тъй като веднъж стигнете ли в болницата, вероятно няма да можете да се храните и да пиете много течности, а определено ще се нуждаете от енергия.

 

Продължава на: Малки тайни за по-лесно раждане – част 2

 

Снимки: Arwen Abenstern – KWP, David Leo Veksler, Ⅿeagan Foter.com

Добави коментар