Малки тайни за перфектен крем карамел

Крем карамелът е един от любимите десерти на всеки. Вкусен, сладък и като цяло лесен за приготвяне, той ще е подходящ десерт за коледните и новогодишни празници. Рецептата за крем карамела като цяло е доста лесна, но си има някои малки тайни, благодарение на които той няма да е просто хубав, а перфектен!

 

Необходими продукти:

 

1 л. прясно мляко

6 яйца

2 ч.ч. захар

2 пакетчета ванилия

Филирани бадеми за гарниране

 

Начин на приготвяне:

 

На първо място, подберете подходящи продукти. Важно е прясното мляко да е с по-висок процент на масленост – около 3%. Яйцата трябва да са средно големи.

 

крем, карамел, коледа, бадеми, яйца, мляко, захар

 

Първо разбийте шестте яйца. Добавете към тях чаша захар. Важно е да разбивате яйцата и захарта, докато се смесят добре. Опитайте сместа с пръст, ако усещате още кристалчета захар, продължавайте да разбивате. След това добавете млякото и ванилията. Всички продукти трябва да са на стайна температура.

 

Има и друг вариант за смесване на продуктите. Сложете млякото на котлона. Оставете го малко да се стопли и добавете към него захарта и ванилията. Междувременно разбийте яйцата. Смесете млякото и яйцата. Важно е ако решите да смесвате по този начин, много да внимавате с температурата на млякото. То трябва да е топло, а не горещо.

 

Четете още: Таралежи

 

Сложете 2-рата чаша захар в метална купичка. Сложете на котлона на умерен огън и бъркайте, докато захарта не се превърне в карамел. Тънкостта в случая е да не допускате никаква вода. Купичката трябва да е съвсем суха, както и лъжицата, с която бъркате. Освен това, ако огънят е прекалено силен, карамелът ще започне да къкри, а вие не искате това. Бъркайте постоянно, докато карамелът ви е готов, за да не загори.

 

крем, карамел, коледа, бадеми, яйца, мляко, захар

 

След като сте готови с карамела, бързо трябва да го разпределите по купички. Ако той се сгъсти и не иска да изтича вече, можете да го върнете на котлона за още няколко секунди и отново да сипвате от него. Ако нямате купички, можете да използвате и малка тавичка. По този начин ще получите крем карамел не на порции, а по-скоро като торта.

 

След като сте разпределили карамела, изчакайте 10-20 сек. и добавете сместа от яйцата, млякото и захарта. Вероятно отгоре ще има пяна, не се притеснявайте, тя ще спадне при печенето. С това количество смес и стандартни формички, ще получите около 10 броя.

 

Предварително загрейте фурната на 150 – 160 градуса. Поставете купичките с крем карамела в тава. Налейте вода в тавата. Важно е тя да не е само на дъното, но и да не покрива цялата купичка. Водата трябва да е приблизително 2 пръста. Точното ѝ количество зависи от размера на тавата.

 

Четете още: Коледен чийзкейк

 

Крем карамелът се пече на слаба фурна – 150 до 160 градуса. До готовност ще минат около 40-50 мин., зависи от фурната. Едно от най-важните неща за крем карамела е да не оставяте водата в тавата да заври. Ако видите, че се образуват балончета, добавете студена вода. Ако водата заври, крем карамелът ще стане на парцали, а не гладък и хубав. Проверявайте дали е готов с помощта на клечка за зъби. Ако остава смес по нея, иска още печене. Ако не – готов е.

 

крем, карамел, коледа, бадеми, яйца, мляко, захар

 

След като извадите от фурната, махнете горещата вода и оставете да се охлади. Сложете в хладилника и нека крем карамелът прекара там поне 2 часа. След като го извадите, леко натиснете крайчетата му, за да се отлепи от купичката. Обърнете върху чиния, като го потупате от всички страни, за да се отлепи. Гарнирайте с филирани бадеми. Можете да използвате орехи, плодове или други вкусотии по свой вкус. Добър апетит!

 

Снимки: NURETTIN MERT AYDIN, Nicolas Valentin, edwardkimuk, Ann@74 Foter.com

Добави коментар