Малки коледни кексчета

Материали:

Панделка за украса

 

Необходими продукти:

 

• 1 кг смесени сушени плодове

• 2 с.л. ситно нарязани кори от портокал

• ¼ чаша (60 мл) пресен портокалов сок

• ¼ чаша (60 мл) сухо шери или бренди

• 250 г масло, разтопено

• 1 ч.ч. (220 г) кафява захар

• 4 яйца

• 2 ч.ч. (300 г) обикновено брашно

• 2 ч.л. смес от подправки (можете да си направите по следния начин: слагате по 1 с.л. бахар, канела, смляно индийско орехче, 1 ч.л. карамфил, кориандър и джинджифил)

• ½ ч.ч. кайсиев конфитюр

• 2 кг бял фондан

• пудра захар

 

Стъпка 1

 

Смесете сушените плодове, портокаловите кори, портокаловия сок и шерито/брендито в купа. Покрийте с фолио и оставете сместа да престои една нощ.

 

коледа, коледни кексчета, панделка

 

Стъпка 2

 

Загрейте фурната до 150 градуса. Намажете тавичка с размер около 20 см и я покрийте с 3 пласта хартия за печене.

 

Стъпка 3

 

Смесете маслото и захарта, докато сместа придобие по-светъл цвят. Добавете яйцата, едно по едно и не спирайте да разбивате докато не получите гладка, хомогенна смес. Добавете плодовата смес и разбъркайте, за да се смесят добре. Добавете брашното и смеската от подправки. Разбъркайте, докато всички продукти се смесят добре.

 

Стъпка 4

 

Изсипете сместа в подготвената предварително тавичка и загладете повърхността. Печете в продължение на 2 часа. Можете да проверявате дали сладкишът е готов, като забучвате клечка за зъби. Когато я извадите и по нея няма никаква остатъчна смес – извадете от фурната. Покрийте с фолио и обърнете кекса върху плота на кухнята. Оставете го в тавичката, докато изстине напълно.

 

кекс, коледа, фондан, коледни кексчета

 

Стъпка 5

 

Използвайте остър нож и нарежете кекса на квадратчета с размер 5х5 см. Разтопете конфитюра на средна температура в тенджера или в микровълнова. Прецедете през сито в малка купичка.

 

Стъпка 6

 

Разделете фондана на 16 части. Поръсете работната повърхност с пудра захар. Разточете всяка част на кръг с диаметър 15 см. Намажете с топлия конфитюр повърхността и страните на квадратния кекс. Покрийте всяко парче кекс с фондана. Използвайте малък остър нож, за да подрежете стърчащите крайчетата на фондана. Завържете панделка, около кексчетата за да ги украсите.

 

Снимки: RooneyGirl BakeShop, Chiot's Run Foter.com 

Добави коментар