Майчин дом – София с нова лаборатория за диагностициране на HPV

В САБАЛАГ “Майчин дом” – София започва да работи лаборатория с уникална система, чрез която се прави най-надеждната диагностика за наличие на човешки папиломен вирус, който причинява рак на шийката на матката.

 

“Създаването на подобна лаборатория именно в най-голямата акушеро-гинекологична болница в България е знак за развитието на медицината у нас. Българските жени заслужават да имат възможност за такава надеждна и бърза диагностика, която е най-важният фактор за превенция на рака на шийката на матката”, споделя доц. Иван Костов, изпълнителен директор на “Майчин дом”

 

Оборудването, което дава възможност за PCR в реално време – m2000rt Abbott Molecular, е дарено от българския представител на водещата международна компания за внос и дистрибуция на научна апаратура ANTISEL.

 

Човешкият папиломен вирус (HPV) е доказаният причинител на рака на шийката на матката и редовните изследвания са най-важни за превенцията. На второ място идва надеждността на тези изследвания, защото правилната диагностика е от решаващо значение за диагнозата и не на последно място за правилното лечение.

 

“Ракът на шийката на матката е обезпокоително често срещано заболяване за жените в България. Като данните на СЗО показват, че болните от този вид рак в България са с близо 15% повече от останалите страни на континента.”, каза изп. директор на “Майчин Дом” доц. Иван Костов и допълни: “Важно е да се знае, че с прецизни изследвания може да се уловят наченките на евентуалното му развитие и да бъде напълно елиминиран риска чрез елементарни за днешното ниво на медицината процедури. Първата стъпка е лечението на самия човешки папиломен вирус, което е медикаментозно. Но за да бъде лекуван, трябва да бъде установен.”

 

майчин дом, лаборатория, апарат, hpv, рак, шийка

 

Системата за PCR на Abbott представлява комбинация от водещи научни и приложни решения, които осигуряват бърза, точна и чувствителна диагностика на инфекциозни заболявания. PCR (Полимеразна верижна реакция) е иновативен метод, изобретен през 1983 г., който позволява на лекарите да диагностицират и проследяват заболяванията, използвайки минимална част от проба (кръв или тъкан) от пациента. Това е най-надеждната апаратура за подобен род изследвания и е предпочитана от най-добрите лаборатории в света заради осигуряването на прецизни резултати, изключващи човешката грешка.

 

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак при жените в света, а смъртността в България е над 9% на 100 000 души. Точно затова профилактиката на HPV е толкова важна.

 

Освен HPV, апаратът диагностицира още HIV (вирусен товар и качествено определяне), а също и инфекциозни заболявания като туберкулоза, хепатит, херпесни вируси и други болести, предавани по полов път.   

 

Часове могат да се записват в кабинет 214 в ДКБ (Диагностично – консултативен блок) на “Майчин дом” – София  на тел: 029172223.

Добави коментар