Майчин дом – София с безплатни консултации за Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка

СБАЛАГ “Майчин дом” организира безплатни консултации за пациенти по повод Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка, която започва днес. Прегледите в най-голямата акушеро-гинекологична болница у нас ще се провеждат между 29 януари и 2 февруари от 13:00 до 16:00 ч. Консултациите ще се извършват само с предварително записан час с обаждане между 13:00 и 15:00 ч. на телефон +359 2 9172 200.

 

“Ракът на маточната шийка е социално значимо злокачествено заболяване, което се причинява от човешки папиломен вирус (HPV). „В България има много висока заболеваемост и смъртност. Всеки един ден у нас умира жена, вследствие на рака на шийката на матката”, коментира изпълнителният директор на “Майчин дом” Доц. д-р Иван Костов.

 

Редовните профилактични прегледи са от съществено значение за здравето на жената, защото ранното диагностициране на ракът на шийката на матката е определящо за по-нататъшното лечение. Това е и причината “Майчин дом” да създаде единствената по рода си в България лаборатория за изследване и установяване на различни заболявания, сред които е и човешки папиломен вирус.

 

Новото оборудване отговаря на световните стандарти и позволява прецизно изпълнение на изследванията с точност до 100% и без възможност за грешка, понеже всички процеси се извършват от машини и няма човешка намеса. В лабораторията може да се диагностицират 80 от щамовете на HPV, които включват високо, средно и ниско рисковите.

 

Изследване за HPV трябва да си правят всички жени, които водят полов живот. Вирусът се предава от контакт кожа в кожа и лигавица в лигавица. Ако се диагностицира пациент с HPV, дори високо рисков, това не значи, че има рак.

 

“HPV обаче протича без симптоматика. Когато инфекцията с човешкия папиломен вирус продължава твърде дълго време, той влиза в клетките, променя генетичната информация и започва да се развива предрак, който може да премине в рак. Развитието на рака на маточната шийка също протича без симптоми. Затова профилактичните прегледи са изключително важни.”, обяснява Доц. д-р Костов.

 

рак на шийката на матката, прегледи, доц. д-р костов, човешки папиломен вирус, майчин дом

 

При наличието на вече злокачествено заболяване има един съществен признак при жената и това е контактното кървене, особено по време на полов акт и извън менструацията на жената. Това е сериозен знак и жената задължително трябва да потърси лекарска намеса.

 

„Майчин дом“, като национален център за женско здраве, е болницата, която предлага пълна профилактика срещу човешки папиломни вируси. Това е първичната профилактика – ваксинацията и вторичната, която е позната като цитонамазка, колпоскопия. И един съвсем нов метод – спектрален анализ на шийката на матката със съвременния апарат LuViva, който дава възможност за диагностициране на предрака и рака на маточната шийка в различните му фази.

 

“Апаратът LuViva извършва спектрален анализ на шийката в реално време чрез поляризирана светлина. Това осигурява различна биологична информация. Първо, определя концентрацията на химични елементи в тъканите и търси индикаторите за ранен стадий на рак. Второ, открива структурни промени в тъканта като удебеляване на епителната тъкан, размер на клетъчното ядро, съдържание на кръв и увеличаване на кръвния поток. В резултат се откриват евентуални структурни или химични изменения в клетката, които показват наличието на заболяване.”, разказва за новата апаратура Доц. д-р Костов.

 

Сканирането с този апарат не изисква тъканни проби или лабораторни изследвания. Продължителността на сканирането е 80 секунди и дава незабавен резултат.

 

Благодарение на тези две иновации в болницата, наличието на високо квалифицирани професионалисти и модерна техника за лапароскопски или безкръвни операции, “Майчин дом” е най-подходящото лечебно заведение за профилактика и лечение на рака на маточната шийка.

 

Независимо от всички съвременни методи за лечение и диагностика Доц. д-р Костов е категоричен, че правилният подход при профилактиката на това заболяване е организираният масов скрининг. “Прегледите не трябва да бъдат спорадични – една жена решава, че тази година не се е преглеждала и отива на лекар и всеки сам го прави. Нужно е да има сериозен подход от страна на държавата под формата на организиран масов скрининг, за да се намали заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка.”, казва Доц. д-р Костов.

 

Безплатни консултации:

Записване на часове: от 13:00 до 15:00 ч.

Телефон за записване на часове: +359 2 9172 200.

Дати на провеждане на консултациите: от 29 януари до 2 февруари 2018 г.

Часове на провеждане на консултациите: от 13:00 до 16:00 ч.

Добави коментар