майчински инстинкт, майка, бебе, дете

Майчински инстинкт – ще бъдеш ли добра майка?

Какво наричаме майчински инстинкт?

Майчински инстинкт се нарича вроденото в жената чувство да защитава, пази и храни потомството си. Почти всички майки, като това се отнася и за животинския свят, започват да се чувстват по този начин, след като имат дете.

„Никога не съм се интересувала от бебета преди. Това означава ли, че ще бъда лоша майка?“

Усещанията и чувствата, които жената е имала към бебетата, преди да има свое собствено, не е точен предвестник на това, каква майка ще бъде тя. Изобщо не е нужно жената да е от този тип, които обожават бебета, да си играят с тях, да ги гушкат и да им се радват, за да бъдат добри майки.

майчински инстинкт, майка, бебе, дете

Раждането на бебе е съвсем ново изживяване в живота ви, нова вълна от чувства и емоции, които никога преди не сте изпитвали и за които няма как да се подготвите. Това е част от процеса да станете родител.

Момичетата на 20+ г., особено в наши дни, обичат да се забавляват, прекарват свободното си време с приятели, влюбват се и разлюбват партньори, концентрират се върху кариерата си и като цяло не се виждат в ролята на майка. Докато, разбира се, това не се случи.

Четете още: Съвети от една неподготвена майка

Това обаче не означава, че когато бебето се появи, те няма да се чувстват абсолютно комфортно в ролята си на майка. Докато една жена няма свое собствено дете, тя действително няма как да знае, какво е да бъдеш майка. Щом обаче то се появи, майчинският инстинкт изобщо не закъснява.

майчински инстинкт, майка, бебе, дете

„Ами ако просто не го почувствам?“

Фактът, че една жена се тревожи каква майка ще бъде показва, че тя е загрижена за бебето си. Това е едно страхотно начало. Вместо да се притеснявате, дали отговаряте на това или онова изискване за родителство, което околните или експертите налагат, съсредоточете усилията си върху това да опознаете бебето си и да изградите връзка помежду си.

Голям процент от новите майки, се страхуват, че няма да оправдаят очакванията и няма да са достатъчно добри майки, тъй като родителството не се случва толкова естествено, колкото са очаквали.

В случая обаче, не става дума само за размити чувства и майчински инстинкт, а за комбинация от опит и обучение. Колкото по-добре опознавате бебето си и колкото повече опит трупате като майка, толкова по-уверени ще ставате в себе си и в новата си роля.

Четете още: 8 изненадващи промени във връзката след раждане – част 1

Истината е, че колкото повече време прекарвате с бебето си, толкова по-комфортно ще започнете да се чувствате като негова майка. Това е умение, което момичетата, преди да родят, обикновено нямат, но овладяват с появата на бебето.

Освен ако не почувствате невъобразима ярост към бебето си, което се получава при някои малки в следствие от следродилна депресия или други проблеми на психологическа основа, съвсем скоро ще израснете в новата си роля на чудесна майка, която ще направи всичко за доброто на детето си.

майчински инстинкт, майка, бебе, дете

Ако непрекъснато се чувствате тъжни, разтревожени или ядосани, ако смятате, че може да навредите на бебето си, незабавно потърсете помощ. Не чакайте нито минута повече. Вашият лекар ще ви насочи към специалист, който ще ви помогне да решите този проблем и да се справите с това препятствие по пътя ви към майчинството.

Добави коментар