Майките и интернет пристрастяването

Докато децата ви обядват, вие поверявате имейла си. Позволявате им да гледат телевизия, само за да можете да ровите в интернет. Когато всеки друг отива да си легне, вие проверявате Facebook или Twitter. Звучи ли ви познато?

 

Ако сте започнали да се отказвате от истинския живот, заради времето, което прекарвате онлайн, е възможно да страдате от форма на пристрастяване.

 

Въпреки че е относително ново явление, пристрастяването на майките към интернет нараства главоломно. Много нови майки си стоят вкъщи и се чувстват изолирани. И докато в миналото се е налагало да излизат, за да се виждат с други майки, то сега те могат да споделят своите преживявания с другите чрез интернет и социалните мрежи.

 

Най-често майките използват Facebook, където могат да се свържат със стари приятели или да се включат в различни групи за отглеждане на деца. Могат да четат всякакви блогове. Могат да си направят профил в Twitter, където да намерят нови приятели със сходни интереси.

 

Интернет е мястото, на което майките могат да водят втори живот. Тук те могат да бъдат съсвем различен човек и да се включат в множество социални мрежи.

 

майки, интернет, пристрастяване

 

Факт е, че като родител, сте изправени пред безброй въпроси през деня и лесно можете да намерите отговорите в интернет пространството. По-лесно е, отколкото да прочетете книга, например.

 

Ако подозирате, че може да имате проблеми с пристрастяването към мрежата, е препоръчително да си водите отчет в продължение на седмица, за да видите колко време прекарвате в интернет. Ако можете честно да кажете, че времето, което прекарвате онлайн е съдържателно и не застрашава никакви реални взаимоотношения, то тогава трябва да сте в много добра форма. Но ако признаете, че прекарвате твърде много време онлайн в разглеждане на Facebook или другите социални мрежи, е време да вземете мерки.

 

Вижте още: Сблъсъкът на майките: Когато има родителски различия между приятелки

 

Можете да започнете, като си зададете точно време, което да отделяте за интернет. Друга стратегия е да изключите компютъра или телефона си напълно, за да не се изкушавате да проверите нещо, докато децата се хранят, например. Ако откриете, че прекарвате твърде много време сърфирайки в интернет на телефона си, трябва да решите да го използвате само за телефонни разговори и да запазите интернет работата си за определеното време на компютъра. След това трябва да прецените къде прекарвате най-много време и да го намалите.

 

майки, интернет, пристрастяване

 

Твърде много време във Facebook? Можете да намерите по-голямо удовлетворение от посещението на стари приятели веднъж седмично, вместо всеки ден във Facebook. Ако чатите твърде много, то по-добре си организирайте срещи с приятелите си вместо това. Може да се наложи да се откъснете изцяло от „втория си живот в мрежата”.

 

Ако установите, че сте станали толкова пристрастени, че не може да спрете, може би е време да потърсите помощ. Докато някои експерти не гледат на интернет пристрастяването, като на сериозен проблем, то няма как да се скрие факта, че то води до състояния, като депресия и тревожност. Може да се консултирате с лекаря си. Трябва да си обещаете, че ако се нуждаете от помощ, задължително ще потърсите такава.

 

Вижте още: Двама са малко, трима са много ?!

 

Когато децата ви са малки, те се нуждаят от вас – вашата награда е да можете да видите всички невероятни неща, които те правят и учат. Така че живейте за момента и се наслаждавайте на всичко, което истинският живот ви предлага.

 

Снимки: stockimages, Stuart Miles FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар