Майка орлица

Автор: Лина Филипова

 

Времето минава. От дете на майка си, жената се превръща в майка. Сигурно няма момиче, което не е чувало „Когато и ти станеш майка, ще ме разбереш!“. Да, майките се притесняват, вълнуват, страдат, притесняват отново и още се притесняват. И всичко това е, защото толкова силно обичат рожбата си, че се страхуват от всяка потенциална опасност. Но понякога майките прекаляват, прекаляват много.

 

Всяка майка трябва да пази детето си и да се грижи за него. Тук две мнения по въпроса няма. Но ако тя започне да бди над него като орлица, единственото, което ще постигне, е една голяма мечешка услуга. Ще дойде време, когато детето трябва да се справи с трудностите само, мама не може винаги да е там. В този момент детето ще има нужда от умението си да бъде поне мъничко самостоятелно и ако това умение липсва – вероятно то няма да се справи със ситуацията.

 

Децата падат. Падат от люлки, от катерушки, спъват се по пътя, понякога падат дори от дърветата. И това не е болка за умиране. Олющените колене няма да разрушат бъдещето на детето ви, по-скоро липсата на такива може да навреди. Спомнете си вие като дете колко пъти сте падали, колко често лактите ви са получавали нови рани още преди да са паднали старите корички.

 

И за вас това беше нормално, нали? Така е и с вашето дете. Ако го оставите да плаче, да се вайка, да се страхува – то ще продължи да прави така и в живота си като възрастен. Покажете на детето си, че това не е нещо страшно, а нещо нормално – няма юнак без рана.

 

Четете още: Нощните страхове при децата от предучилищна възраст

 

„Ако дадеш на човека риба, ще го нахраниш днес и утре той пак ще е гладен. Ако го научиш да лови риба – той ще може винаги да се нахрани“. Сигурно проблемите на децата ви се струват глупави и маловажни, но вие гледате от позицията на възрастен. За вашата дъщеричка това, че не може да разреши косата на куклата си е проблем от международна важност.

 

Ако вие решите този проблем, вашето дете няма да се справи с това и още утре ще поиска отново помощта ви. Но ако научите детето си как да разресва куклата си правилно и го оставите да се справи само с тази почти непосилна задача, то ще се научи и следващия път няма да се нуждае от помощ или съвет.

 

Колкото и да ви се иска, не можете винаги да сте покрай детето си. И не трябва. За да общува нормално, то трябва да контактува с други хора, както деца, така и възрастни (учителки в детски градини, баби, дядовци, лели…) – така вашето дете се научава да се социализира. Разбира се, че се страхувате да не му се случи нещо, да не го отвлекат или наранят. Научете детето си, че не трябва да разговаря и да се доверява на непознати хора. Децата не са глупави, само ние ги мислим за такива.

 

Четете още: Страхът на малкото дете – раздялата

 

Ако ходите през ден в детската градина, за да се разправяте с родителите и възпитателите, че някое дете е оскубало или ухапало вашето, така само ще научите детето си, че мама винаги ще е там, за да оправи нещата. Мама винаги ще е там, за да се справи с проблема, да върне на детето любимата играчка, която другото дете е взело назаем и да сготви вкусно накрая.

 

Но мама няма винаги да е там. Мама няма да може да се скара на вечно сърдитата шефка, която прави забележка на детето. Мама няма да върне откраднатото гадже и няма да може да свърши на детето работата. Няма винаги да може да сготви вкусна манджа и да целуне раненото място, за да мине по-бързо. Защото някои рани не зарастват толкова лесно, колкото олющен лакът.

 

Четете още: Уважавайте детето си!

 

Не забравяйте, че децата ви един ден ще станат възрастни, те няма винаги да са малки, крехки и беззащитни същества, над които вие трябва да бдите. Не забравяйте, че те трябва да могат да се справят сами с живота. Те трябва да се радват истински на успехите си, защото са си техни. Никога не спирайте да подкрепяте децата си, но ако искате те да израснат отговорни и качествени възрастни, научете ги на всичко, не правете всичко вместо тях.

Добави коментар