Лятно хранене за диабетици

Летните занимания са в разгара  си – игри в парка, семейни събирания и т.н. Топлото време ни подтиква както към забавления и почивка навън, така и към хапване на открито.

 

Пикниците, събиранията с приятели, хапването по време на пътуване са само част от нещата, които могат да затруднят контролирането на кръвната захар при диабетиците.

 

Ето някои предложения, които ще ви помогнат при поддържането на здравословен хранителен режим през лятото:

 

• Избягвайте да ходите прегладнели на пикници и партита – това може да ви изкуши да преядете. Хапнете нещо преди да отидете, ако сервирането на храната ще е по-късно.

 

• Опитайте се да се придържате към определен график на храненията, за да поддържате кръвната си захар, енергията и настроението стабилни.

 

• Ако пътувате, подгответе хладилна чанта със здравословна храна, вместо да се ограничавате от избора на храна в крайпътните магазини и ресторанти.

 

Четете още: Знаем ли достатъчно за Захарния Диабет?

 

• Пригответе си ястия, които са балансирани, и които поддържат енергията ви. Яжте достатъчно постни протеини, които да ви поддържат сити за по-дълго време. Успоредно с това си набавяйте здравословни въглехидрати от зеленчуци съдържащи, скорбяла, като грах и царевица.

 

Изберете свежи плодове, като пъпеш и грозде. Можете да си приготвите и плодова салата. Насладете се на пресните зеленчуци, които можете да комбинирате със сос от кисело мляко, или да направите на зеленчукови салати със здравословен дресинг.

 

• Хидратирайте се. Лятната жега може да ви дехидратира, което води до усещане за глад (защото тялото ви извлича течностите и от храните), повишено ниво на кръвната захар, главоболие и умора.

 

Четете още: Съвети за по-добър живот с диабет

 

• Носете си вода или нискокалорични напитки, така че да не ви се налага да утолявате жаждата си с вредни напитки пълни с въглехидрати и празни калории. Може да се наложи да си носите домашно приготвени освежителни напитки, когато сте извън дома си.

 

• Ограничете храните с високо съдържание на натрий, като хотдог и чипс, които могат да причинят задържане на вода в организма и това да повлияе на кръвното налягане. Опитайте пилешки или пуешки гърди на скара без хляб (за ограничаване на въглехидратите) и добавете зеленчуци към тях.

 

• Съхранявайте храната на безопасна температура, за да избегнете заболявания на стомашно-чревния тракт. Те могат да съсипят деня ви и да нарушат контрола на диабета.

 

Поддържайте кръвната захар в норма

 

• Не забравяйте да вземете глюкомера си и се грижете за него в горещото време. Пазете го от директна слънчева светлина. Екстремно студената или топла среда може да доведе до неизправност.

 

Четете още: 6 съвета как да държите диабета под контрол

 

• Дръжте инсулина в хладилник или поне на температура не по-висока от 30o C, тъй като той може да се развали от топлината и да стане неефективен. Когато пътувате или отивате на пикник, съхранявайте инсулина в хладилна чанта, но внимавайте да не го замразите, защото това също ще го направи неефективен.

 

Не забравяйте:

 

• Продължавайте да спортувате през летните месеци, но спазвайте правилата за безопасен спорт при висока температура. Запомнете, че трябва да защитите и кожата си от вредните слънчеви лъчи и поддържайте тялото си добре хидратирано.

 

• Носете комплект за първа помощ със себе си, за да сте подготвени за порязвания, ожулвания, мехури или други проблеми.

 

Пожелаваме ви прекрасно лято и се наслаждавайте на слънцето, но по безопасен и здравословен начин.

Добави коментар