Любов към книгите

Автор: Лина Филипова

 

В навечерието на 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, какво по-хубаво можем да направим, от това да завършим деня с чаша топъл чай или студено вино в ръка и любима книга.

 

Книгите обичат празниците. Обичат да празнуват, но по-тихо, по-вътрешно и някак по-интимно. Понякога и ние, хората, обичаме да празнуваме така, вътре в себе си, а не навън.

 

Книгата – твоят най-добър приятел

 

Тя няма да те изостави в труден момент, ще ти предложи топла страничка, върху която да поплачеш. Дори няма да се разсърди, ако надраскаш страниците ѝ с обърканите мисли от главата ти. Книгата ще те обича, точно така, както ти ще я обичаш. Дори и да не сте един за друг, тя пак ще те обича, защото тя просто така прави.

 

Книгата – твоето развлечение

 

Искаш да отидеш на екскурзия, да разнообразиш ежедневието си, да се позабавляваш, искаш някой друг дракон да метне огнено кълбо в небето, искаш някой вълшебник да те превърне в птичка, за да полетиш свободно поне за няколко часа, а защо не някоя крастава жаба да се превърне в принц или принцеса?

 

Ами щом искаш, позволи на всички тези неща да се случат, искай, за да получиш. Там, между страниците на книгите, всички тези истории са съвсем истински, съвсем реални. Всяка от тях може да бъде твоята, ти можеш да бъдеш който, когато и какъвто поискаш.

 

Четете още: Магията на театъра

 

Книгата спасител

 

Понякога всички искаме да избягаме панически от някаква ситуация. Да крещим, да мразим, да викаме, да обвиняваме, да тичаме ужасени от последствията. Тогава тя е там – любимата ти книга, която ще ти помогне да забравиш, да преодолееш, да се спасиш. Светът на книгите е странен, необичаен, дори неразрушим. Но те искат да ти помогнат, искат да те спасят и искат да бъдат твой другар.

 

Книгата е възпитател

 

Ти сигурно не го усещаш, но тя насажда дълбоко в теб чувство за справедливост, чувство за отговорност, даже любов и привързаност. По някакъв свой начин, тя те променя, подарява ти мигове, които те изграждат като личност, като човек, като индивидуалност. Книгата не е просто няколко страници, свързани в средата и хвърлени в книжарницата. Книгата е история.

 

Книгата е знание

 

Четете още: Да изразиш себе си чрез цвят

 

Може да ти се струва, че от книгата, която четеш в момента, не научаваш нищо кой знае какво, а просто си се развличаш и разнообразяваш, но това никак не е така. Ти се учиш, попиваш от нейните знания, те стават част от теб, част от мисълта и дори от характера ти. Някои книги са по-хубави от други. Някои книги са твоите книги, а някои – не.

 

Книгата е като човек

 

Тя се нуждае от вниманието ти, от любовта ти. Нуждае се от твоите чувства към нея. Ти трябва да я обичаш, за да те обича и тя. Ти трябва да ѝ даваш времето си, за да ти дава тя своето знание. Ако смяташ, че ще изгледаш филмираната версия и ще получиш същото знание, лъжеш се.

 

Целият свят е устроен така – трябва да влагаш, за да получаваш. Всеки ден влагаш труд, усилия, умора и още труд, за да получиш спокойствие, щастие, комфорт. С книгите е същото, влагаш любов, внимание и време, за да получиш знание, възпитание, емоция и прилична вълна от усещания.

 

Обичай я

 

Обичай книгата, не само днес, защото има празник, а всеки ден. Обичай я като живо същество. Няма значение дали я взимаш от книжарница, библиотека, теглиш я от интернет или ти е подарък от приятел, обичай я. Нея – книгата, във всичките ѝ форми, с всичките ѝ лица. Дай ѝ време, дай ѝ любов и тя ще ти отвърне с дори по-хубави подаръци!

Добави коментар