Любовта, храната и килограмите

Автор: Даниела Йорданова

 

Ние хората – най-голямото чудо на природата – сме родени като потенциални жертви, защото, ако няма кой да ни отглежда, ще загинем. Нуждаем се от майка, от която да зависим, и тази абсолютна физическа зависимост поражда дълбока и обвързваща емоционална привързаност към първичния източник на живот. И тъй като в началото майката е целия ни свят, от нея се научаваме какво означава емоционална грижа, сигурност и защита.

 

Първият личен опит и контакт с майката е чрез тялото, чрез телесните ни усещания и нужди. Ние сме гладни, изпитваме необходимост от сън, имаме нужда да ни прегръщат и докосват, нуждаем се от сигурност. И тази която ни дава всичко това е майката – при нея се чувстваме спокойни и обичани. Тази първа връзка с нея, изградена основно чрез задоволяване на физическите ни нужди, е първото, което ни научава какво е любов, какво трябва да правим, за да ни обичат и харесват. Нейното поведение ни дава първия модел, по който се учим как да се грижим за себе си и за другите, как да се свързваме и показваме емоциите си. Майката е тази, която изгражда представата и отношението ни към собственото ни тяло (особено при момичетата). Ако образът на майката е достатъчно добър, подкрепящ и удовлетворяващ нуждата ни от любов, като пораснем ще знаем как да се поддържаме и подхранваме емоционално сами, ще харесваме тялото си и свободно ще изразяваме емоциите си.

 

майка, отношения, грижа, нужди

 

Проблемните отношения с майката, дори неосъзнатите водят до висока тревожност и непрекъснато търсене на емоционално удовлетворение. Обикновено го намираме  чрез промяна в тялото, чрез храненето, в съня, емоцията и любовта  – вярвайки, че по този начин ще запълним болезнената липса от детството. Това при някои от жените води до засилен интерес към здравето, диетите и усъвършенстването на тялото, при други до прекалени емоционални претенции към партньора или детето, докато при мъжете сигурността се търси в материалните натрупвания, добрата храна и пр. За съжаление като странична реакция на емоционалното неудовлетворение са хранителните разстройства – преяждане, анорексия, булимия, хранителни алергии, както и проблемите със стомаха – гастрит, язва, нервен стомах и др.

 

Четете още: Емоционално хранене: хранене, подчинено на чувствата

 

любов, тяло, отношения, хранене

 

Силната връзка между любовта и тялото е засилена при хората с акцент върху водните зодиакални знаци – Рак, Скорпион и Риби. Дали сте от тях?  Помислете, когато сте влюбени, дали емоцията влияе на теглото ви. Ако има промяна в килограмите, това означава, че за да сте в добра физическа форма е нужно да поддържате емоцията си винаги подхранена. Вярно е че отрицателните емоции също могат да имат подобен ефект, но основната цел е – да живеем така, че винаги да се усещаме в баланс с емоциите и тялото си. Затова ще търсим само положителните стимули в живота си. При всеки човек те са различни, като от астрологична гледна точка, информация за характера на тези стимули получаваме от енергията и изявата на зодиакалния знак, в който се намира Луната. Важно е всеки да потърси отговор в себе си, кое го кара да се чувства щастлив, спокоен и сигурен. Ще ви подскажа: замислете се как обичате да си почивате – активно или пасивно, в среда пълна с изненади или там където всичко ви е познато, общувайки с непознати или сред близки хора – така ще имате някаква представа, за интензитета, начина и обстановката, където ще се чувствате удовлетворени и емоционално подхранени. Колкото повече следвате това усещане и се изявявате активно, в областите, които са в хармония с душата ви и отразяват най-добре вътрешната ви същност (дори и като хоби), толкова повече ще се чувствате удовлетворени и щастливи от живота. Тази „емоционална храна” ще редуцира до голяма степен нуждата ви от ежедневната храна и ще ограничи прекаленото фиксиране в тялото или в другите заместители. По този начин бавно, но сигурно вътрешната промяна ще доведе и до външни физически резултати.

 

Четете още: Спрете преяждането причинено от стрес

 

физическа промяна, сблъсък, илюзии

 

Понякога тези процеси на физическа промяна, могат да бъдат стимулирани и от привидно външни обстоятелства. Кога и защо се случват те? Това става обикновено, когато преживяваме сблъсък между личните ни илюзии за живота и обективната реалност. Време, в което се изправяме пред всичките си страхове и отлагани проблеми, в което разбираме, че е дошъл краят на нещо – идея, схващане, връзка, начин на живот – и обикновено го изживяваме драматично. Тези силни емоции и вътрешни промени понякога водят и до значително физическо отслабване.

 

Това са фиксирани периоди от човешкия живот, които маркират границата на социалното, биологичното и съзнателното ни развитие. Периоди в които се осъзнаваме и израстваме, поемайки отговорности адекватни за възрастта ни, и те са следните:

 

– между 7-та и 8-та година от живота на човека

– между 14-та и 15-та година от живота на човека

– между 21-та и 22-та година от живота на човека

– между 28-та и 30-та година от живота на човека

– между 36-та и 37-та година от живота на човека

– между 44-та и 45-та година от живота на човека

– между 52-та и 53-та година от живота на човека

– между 60-та и 61-та година от живота на човека

 

От друга страна за период от около 2 години, представителите на определени знаци, циклично са допълнително „подкрепяни” в желанието си да редуцират част от теглото си. От юли 2010 г. до септември 2012 г. такава възможност имаха и продължават да имат, представителите на зодия Овен, Рак, Везни и Козирог (понякога се повлияват и хората с такива асценденти). Щафетата се поема от представителите на зодия Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. От октомври 2012 г. до декември 2014 г. тези от тях, които имат желание да променят живота и физическото си състояние, ще имат възможността да го направят в този интервал от време.

 

Четете още: Ползите от плодовете

 

вътрешна промяна, резултати, корекция

 

Начинът по който изглеждаме и се възприемаме, винаги е в пряка връзка със способността ни да се обичаме. Когато искаме да направим корекция на външността и на живота си, задължително трябва да променим отношението към себе си и нагласата си към живота. Защото само една основна вътрешна промяна е способна да доведе до трайни и стабилни външни резултати.

 

Снимки: imagerymajestic,photostock,jscreationzs,Andy Newson FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар