Лошо ли е за бебето, ако пушите по 1-2 цигари на ден, докато сте бременна?

Една цигара на ден е твърде много. Всяка цигара, която пушите стеснява кръвоносните съдове в пъпната връв и намалява снабдяването с кислород на бебето ви. Само една или две цигари на ден може да увеличат риска от преждевременно раждане, мъртво раждане, ниско тегло при раждане и други усложнения. Проучвания показват, че дори лекия дим от тютюнопушенето по време на бременност може да предизвика симптома на внезапната детска смърт.

 

Вашето тяло реагира особено силно на първата цигара от деня. Няма особена разлика между пушенето на 10 цигари и спирането на 9 от тях, но има огромна разлика между пушене и пълния отказ от този навик.

 

Ако пушите по 6-7 цигари на ден и ги намалите до 1-2, то няма да направите кой знае какво добро за вашето бебе. Без дори да се замисляте, вие ще поемате повече вредни вещества от всяка цигара и ще поглъщате повече дим, давайки на тялото обичайната му доза от никотин, заедно с катраните и другите токсини. Ако искате да запазите здравето на бебето си, то имате само една възможност – да откажете цигарите изцяло.

 

Ако сте заклет пушач, определено ще е напредък, ако ги намалите до 1-2 цигари на ден. Без значение, колко силно поемате веществата от няколко цигари, то ефекта няма да е толкова опасен колкото пушенето на цял пакет. Но се стремете да откажете цигарите напълно, възможно най-скоро. Ако не се справяте сами, то попитайте вашият лекар за помощ.

 

Sharon Cummins  (psychologist)

По материали от: www.babycenter.com

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар