Липса на комуникация в семейството

Едно семейство, в което комуникацията липсва, е като кораб без кормило. Дори и в спокойни води, ще бъде неуправляем и извън контрол, а да не говорим в буря. За да се избегне ситуацията „човек зад борда“, е много важно да се разбере значението на добрата комуникация в семейството. За целта – всеки член на семейството трябва да бъде изслушван, разбиран и оценяван.

 

Идентифициране на комуникационни проблеми

 

Проблемите с комуникацията в семейството могат да се проявят по различни начини. Индикаторите за наличието на комуникационни проблеми могат да бъдат незначителни – от типа на недоразумения относно прибирането към дома, до големи – например, родителят да не е наясно, че детето му е въвлечено в сериозни проблеми (било то с наркотици, алкохол, лоша компания и т.н.). 

 

В някои случаи, членовете на семейството могат да разберат важността на комуникацията и да опитат да общуват повече. В други – комуникационният модел е непоклатим и семействата необщувайки, бавно и сигурно влошават отношенията си. За жалост, това се наблюдава в твърде много семейства.

 

семейство, комуникация, отношения, партньори, деца

 

Дългосрочно въздействие

 

Според изследване, проведено през 2003 г., проблемите с комуникацията са налични в много семейства. Много двойки сочат, че именно това е водещият мотив за развод при тях. В допълнение към това, ефектът от липсата на комуникация, може да бъде опустошителен за децата.

 

Липсата на комуникация в семейството е често срещан проблем, цитиран от психолозите, като един от основните за поведенческите проблеми при децата. Проблемът с общуването у дома, може да се отрази и върху поведението на децата навън. Те пренасят този модел и в общуването си в училище, в компания, а в бъдеще – и на работа, и в новото си семейство.

 

Четете още: Семейства, които се хранят заедно, остават заедно

 

Как да подобрите комуникацията?

 

Създаването на добра комуникация е от съществено значение за родителите и децата. Когато децата виждат модел, в който родителите общуват нормално, за тях е по-лесно да споделят как е минал денят им, какво ги тревожи и т.н. Те се учат как да се държат в своите взаимоотношения.

 

семейство, комуникация, отношения, партньори, деца

 

За насърчаване на здравословната комуникация в семейството, всички членове трябва да се хранят заедно най-малко 3 пъти седмично. В семейства, в които този модел е възприет и практикуван, се наблюдават по-добри резултати в училище и по-добри взаимоотношения у дома.

 

Професионална помощ

 

В някои случаи, може да се окаже, че комуникацията в семейството е толкова проблемна, че семейството се нуждае от намесата на професионалист. Семейното консултиране е един от най-ефективните методи за решаване на този проблем.

 

Снимки: Zervas, bravelittlebird, Olivier H Foter.com

 

Добави коментар