Лимонов сок за вашата коса

Лимоните са естествено средство, чрез което можете да добавите от по-светли до руси акценти в косата си. Истината обаче е, че те имат много по-голяма полза за нея от това. От избавянето от мазния скалп, до свежия аромат на лимон след изплакване, лимоните могат да направят чудеса за косата ви.

 

Още по-хубаво е, че лимоните не са подходящи само за хора, които искат да изсветлят косата си или имат проблем с мазния скалп. Ако изплакнете лимона след 5 мин. или по-малко, няма да видите и следа от изсветляване на косата независимо дали сте брюнетка, червенокоса или дори блондинка.

 

Предимства на изплакването с лимонов сок

 

Лимоните имат стягащо действие, което означава, че могат да стегнат порите на скалпа. Когато порите на кожата на главата ви се свият, през тях не минава толкова голямо количество от маслата, които скалпът произвежда естествено. Съответно косата ви ще се омазнява по-бавно.

 

Дори да нямате мазна коса, лимонът съдържа алфа хидокси киселина, която ексфолира мъртвите клетки, което е чудесен начин да се справите с пърхота. Ако пък природните изсветлители за коса ви се струват като добра идея, изплаквайте косата си с лимон. Той ще изсветли косата ви, благодарение на естествените си избелващи качества.

 

Как да изплакнете косата си с лимон?

 

Изплакването с лимонов сок е един от най-бързите и лесни начини да поддържате косата си. Имате нужда от 2-3 лимона, малка сокоизстисквачка, цедка и ¾ ч. вода. Нарежете лимоните и изстисквайте сок, докато получите ¼ ч. лимонов сок. След това прецедете сока с помощта на цедката и допълнете чашата с топла вода. Важно е сместа за изплакването да не е прекалено студена или гореща, а с температурата, с която обикновено измивате косата си.

 

Вижте още: 4 маски за гладка и блестяща коса

Приложение

 

Вземете сместа със себе си под душа. След като измиете косата си, изсипете бавно лимоновия сок на скалпа си, като го втривате в кожата. Не изплаквайте главата си 3-5 мин. Ако искате да изсветлите косата си, можете да оставите лимоновия сок за час преди да го изплакнете.

 

Друг начин да изсветлите косата си с помощта на лимон, е като сложите сместа в спрей бутилка. Така за максимален ефект, можете да напръскате косата си преди да се изложите на слънце.

 

Предпазни мерки

 

Вижте още: Как да се справите със сухата коса? – част 1

 

Въпреки че лимоните са напълно безопасни, те съдържат много киселина, така че преди да полеете косата си с лимонов сок или да я напръскате, затворете очи, за да избегнете попадане на лимоновия сок в очите ви. Освен това, трябва да имате предвид, че лимоновият сок може да изсуши косата ви, ако го използвате твърде дълго или твърде често.

 

Ако забележите, че на косата ви ѝ липсват естествените масла, спрете да я поливате с лимонов сок, докато не възвърне предишното си състояние. Освен ако не целите изсветляване, не използвайте изплакването с лимон повече от 2 пъти седмично и за повече от няколко минутки (3-5 мин.).

Добави коментар