Лечение на майка с клетки от детето й

Семейство от гр. Добрич взе бързо решение за съхранение на стволови клетки от зъбче на 8 годишния им син  Пламен. Причината за семейното решение е в това, че майката въпреки своята младост е с прогресивно развиващ се ревматоиден артрит. Стволовите клетки от зъбчето на детето са съхранени и предстои извършване на кръвни тестове за установяване на тъканна съвместимост между майката и детето. Независимо, че семейството бе наясно с факта, че е възможно да не се установи съвместимост, без колебание съхраниха клетките. Те споделят: „Известни са ни много от научните постижения на терапията на ревматоидния артирит и разчитаме на универсалните свойства на стволовите клетки”.

 

Лечение на майка с клетки от детето й

 

Ревматоидният артрит е атоимунно заболяване с непозната етиология. Характерното за заболяването е поява на болки, скованост и трудна подвижност. Проявява се при всички възрасти, дори и при децата. Нерядко, обаче, въпреки описаните терапии може да се достигне до прогресивно разрушаване на ставите и тежки деформации. Ето защо Световната здравна организация обяви десетилетието за активна борба с болестите на костите и ставите.

 

За лечението на всички видове артрити и по-специално на ревматоидния артрит, приложението на стволови клетки отчита добри резултати. Около 700 пациенти с автоимунни заболявания, когато имунната система атакува здрави тъкани вече са подложени на терапия със стволови клетки. Стволовите клетки се използват за изграждане на нова имунна система. Изследванията в университета Leiden в Холандия са доказали, че при всеки трима пациенти се постига ремисия.

 

Статията е предоставена от:

 

Стволови клетки, зъбче

 

Снимки: David Castillo Dominici, Ambro FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар