Лечение на катаракта при новородените със стволови клетки

Изследователи от Калифорнийския университет, Сан Диего, от института „Shiley Eyе“, както и от Китай, са разработили нов, регенеративен медицински подход за отстраняване на вродени катаракти при бебетата. Този метод позволява от намиращите се в окото стволови клетки, да се развият функциониращи лещи.

 

Изводите, които могат да се направят, е че този метод води до много по-малко хирургични усложнения, отколкото настоящия стандартен метод. Според резултатите, регенерираните лещи са с висока зрителна функция при всичките 12 педиатрични пациента.

 

Вродената катаракта представлява замъгляване на лещата, което се проявява при раждането или малко след това. Тя е една от основните причини за слепотата при децата. Стандартното лечение е ограничено от възрастта на пациента и е свързано с усложнения. Повечето пациенти се нуждаят от коригиращи очила след операцията за отстраняване на катарактата.

 

катаракта, стволови клетки, регенерация, око

 

„Крайната цел на изследванията за стволовите клетки е да се използва регенеративния потенциал на собствените стволови клетки за регенериране на тъканите и лечение на заболяването“, казва д-р Кан Занг, началник на отделението за Генетика в офталмологията, основател и директор на Института по геномна медицина и ко-директор на Института по инженерна медицина в Калифорнирския университет в Сан Диего.

 

В изследванията си, д-р Занг и колегите му разчитат на регенеративния потенциал на ендогенните стволови клетки. За разлика от другите подходи на лечение със стволови клетки, които включват манипулирането на стволови клетки в лабораторни условия и  връщането им обратно в пациента, при което могат да се получат потенциални усложнения, като предаване на патогени или имунно отхвърляне, при този подход се манипулират ендогенните стволови клетки, които са на мястото на нараняването или проблема.

 

стволови клетки, регенерация, очи, катаракта

 

В случая с човешкото око, стволовите клетки намиращи се в лещата генерират подмяна на клетките на лещата през целия живот, въпреки че производителността намалява с възрастта.

 

Д-р Занг казва, че той и колегите му се стремят да разширят възможностите на метода, като се  опитат да го приложат при лечение на катарактата при възрастните. Катарактата свързана с възрастта е водеща причина за слепотата в света. 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

 

Снимки: Peasap, RDECOM Foter.com 

Добави коментар