Лечение на болката в гърдата с естествената комбинация Eumastós®

Болката в гърдата, наречена още масталгия е много често оплакване, което засяга жените, признато като значим медицински проблем още през 1829 г. Обикновено болката се свързва с наличието на доброкачествени образувания в гърдата.

 

От 60 до 80% от дамите са засегнати от проявата на този проблем. Предполага се, че всъщност процентът е доста по-висок, защото много от жените, които имат подобни оплаквания не информират лекаря си.

 

Болката в гърдата може да бъде толкова силна, че да попречи на обичайните ежедневни дейности на жените, а нейното въздействие върху качеството на живот, както и психологическите ѝ последици често се подценяват.

 

Смята се, че масталгията е неразривно свързана с фиброкистозно заболяване, защото доброкачествените заболявания на гърдата често са свързани с болка или дискомфорт в гърдата. Въпреки това, връзката между болката в гърдата и фиброкистозна хистология не е съвсем изяснена.

 

Има три основни клинични категории на болката в гърдата:

 

  • циклична масталгия – възникваща по време на финалната фаза на менструалния цикъл
  • нециклична масталгия
  • екстрамамарна болка – мускулно-скелетна чувствителност или болка, свързана с дискомфорт в гърдата и/или доброкачествени бучки.

 

Четете още: Уплътнения и болки в гърдата – част 1

 

Успехът при лечението на този проблем може да варира, като той е пряко зависим от различните видове болка. Факт е, че наличните към този момент терапии не са достатъчни, категорични са специалистите.

 

За това говори и големият брой хормонални лекарства, предлагани за облекчаване на болката в гърдите, които обаче имат малко или ограничени неблагоприятни ефекти.

 

Това е и причината търсенето на оптимално лечение да продължава. Има немалко случаи, при които облекчение на симптомите може да бъде постигнато само с психологическа помощ, без прилагането на различни видове лекарства.

 

В други случаи обаче приложението на медикаменти е наложително.

 

Серия от изследвания доказват, че част от пациентките с нециклична болка в гърдата се повлияват от перорално или локално противовъзпалително, нестероидно лечение.

 

Четете още: Да поговорим с мамолога

 

Всъщност, масталгията  остава относително непознато заболяване, защото причините за появяването ѝ се дължат на много фактори.  Счита се, че хормоналните дисбаланси, метаболитните и възпалителни процеси имат съществена роля при доброкачествената болка в гърдата.

 

Тя възниква и при много от жените, които са подложени на ендокринни и естроген-базирани лечения. Наблюдава се често и при жени, страдащи от предменструален синдром и по-рядко при дами след менопауза.

 

Установено е още, че пациентки с такива оплаквания имат нарушения на липидния метаболизъм. Това е и причината за провеждането на няколко проучвания, които да установят дали такива жени могат да бъдат лекувани, като се атакува точно този проблем.

 

В отделни проучвания е доказано, че при лечение с мио-инозитол се наблюдава епизодично подобрение, особено при жени страдащи от синдром на поликистозния яйчник или предменструален синдром.

 

В едно от изследванията е приложен експериментален комплекс, включващ босвелиева киселина, бетаин, мио-инозитол и витамини, принадлежащи към група В (В2, В6, В12, фолиева киселина-витамин В9), заедно с N-ацетилцистеин. Фармакологичната формула (Eumastós®) е предоставена от италианската фирма Lo.Li. Pharma srl.

 

Четете още: Болка в гърдата – на какво се дължи

 

Проучването установява, че комбинацията от тези съставки значително облекчава болката в гърдата и дори намалява плътността на млечната жлеза при значителен процент пациентки, без да води до нежелани ефекти.

 

Лечението е довело до редуциране на размера на фиброаденомите при млади жени и то без наличие на свързани странични реакции.

 

Комбинацията от тези съставки (Eumastós®) е ефективна и при лечението на болки при потвърдена доброкачествена туморна маса в гърдата, както и за намаляване плътността на гърдата, един от основните рискови фактори за развитието на рак.

 

Формулата облекчава и други симптоми, свързани с масталгията, включително тревожност и дискомфорт при менструация.

 

Заключението на специалистите е категорично – приложението на такъв комплекс от естествени компоненти е важна алтернативна терапия за лечение на доброкачествени заболявания на гърдата и то без странични ефекти. И е особено надежден вариант при продължително лечение.

 

Добави коментар