Летен грип по време на бременност

Грипът по-опасен ли е за бременните жени?

 

Отговорът е да. Имунната система на бременните жени е по-слаба. Затова те са по-податливи към заболявания като цяло. Лошото е, че грипът може по-бързо да стане по-сериозен по време на бременността и в резултат от инфекцията да се появят усложнения, като пневмония.

 

Освен това при бременните жени с грип съществува и риск от проблеми с развитието на бебето, включително и преждевременно раждане. Разбира се, изключително много майки преминават през грип по време на бременността без никакви усложнения. Но статистически, рискът от получаване на проблеми е по-голям по време на бременността.

 

За какви симптоми трябва да следите?

 

Грипът обикновено започва с висока температура, болки и умора, следвани от симптоми на настинка, като хрема, кихане, болки в гърлото, кашлица и втрисане. Може да имате и диария, както и да повръщате.

 

Потърсете медицинска помощ незабавно, ако забележите някои от следните симптоми:

 

• затруднено дишане/задух

• кървави секрети

• болка или тежест в гърдите или корема

• внезапна замаяност и дезориентация

• тежко и неспиращо повръщане

• усещате, че бебето се движи по-малко от обикновено

• висока температура, която не се повлиява от приема на парацетамол.

 

Какво трябва да направите ако чувствате, че се разболявате от грип?

 

Ако имате грипоподобни симптоми си останете вкъщи, ограничете контактите си с външни хора и се свържете с лекар. Той ще определи дали е необходимо да си направите изследвания и ще ви назначи лечение. Иследванията могат да включват взимане на назален секрет (най-добре в първите 4 дни от болестта). Ако се налага да сте сами вкъщи, трябва някой да ви проверява редовно.

 

Ако влезете в близък контакт с болен от грип се свържете с лекаря си. Той ще ви препоръча лечение, с което да намалите шансовете от заразяване с грипа. Имайте предвид, че болните от грип хора са заразни от деня, преди да се появят симптомите им и остават такива до една седмица след разболяването.

 

Четете още: Тютюнопушене, бременност, бебе

 

Как трябва да се лекувате от грип по време на бременността?

 

Лекувайте всяка настинка незабавно. Парацетамолът е добро решение срещу настинки, докато сте бременна. Много е важно да пиете много течности. Лекарят ви ще прецени дали се нуждаете от антивирусни лекарства. Те се получават с рецепта и могат да са под формата на сироп, хапчета, инхалатори. Борят се с грипа като убиват микробите, развиващи се в тялото ви.

 

Антивирусните лекарства могат да ви накарат бързо да се почувствате много по-добре и да облекчат симптомите на грип. Те вършат най-добра работа, ако започнете да ги взимате в рамките на 2 дни от получаване на симптомите, но могат да бъдат дадени на хора с повишен риск (като бременни жени, например) и след това. Има малко информация за ефекта на антивирусните лекарства върху бременните жени и техните бебета, но като цяло никой не е споделил за сериозни странични ефекти.

 

Как да се предпазите от грипа?

 

• Сложете си противогрипна ваксина – обикновено стават достъпни през есента. Имунитетът се изгражда две седмици след поставянето на ваксината. Освен това, тя ще защитава и бебчето ви още 6 месеца след раждането.

 

• Мийте ръцете си често, включително непосредствено преди хранене, след кихане и след ходене до тоалетна. Важно е да миете ръцете си старателно, а не просто да ги изплаквате. Търкайте със сапун ръцете си от двете им страни в рамките на поне 20 секунди и изплакнете обилно. Вземете си мокри кърпички или дезинфекциращ гел на алкохолна основа (минимум 60%) за почистване на ръцете ако наблизо няма вода и сапун.

 

Четете още: Бременността и жегата – как да се справите?

 

• Не кашляйте или кихайте в дланите си. По този начин вирусите полепват по ръцете ви и лесно можете да ги разпространите на други хора. Вместо това, покрийте устата си с ръка (със свивката на лакътя си, например) и кихнете/изкашляйте се в ръкава си. Можете да използвате и кърпичка или салфетка, която да изхвърлите веднага след употреба, но специалистите не го препоръчват, тъй като вирусите много лесно могат да попаднат по ръцете ви. Ако все пак се окажете с голи ръце, измийте ги веднага след кихане или кашляне в тях.

 

• Не докосвайте очите, устата или носът си преди да сте си измили ръцете, особено ако сте били навън. Така ще намалите риска от заразяване.

 

• Вирусите и бактериите могат да живеят от 2 до 8 ч. върху твърди повърхности. Редовно избърсвайте повърхностите у дома с дезинфектант – нощни шкафчета, дръжки на врати, телефон, баня, кухня. Следвайте инструкциите на етикета на съответния продукт.

 

• Стойте далеч от хора, болни от грип, включително близките ви, тъй като за вас по време на бременността той може да е по-тежък. Пазете се!

Добави коментар