Легенда за коледното дърво

Украсяването на коледната елха е едно от любимите занимания на цялото семейство по време на коледните празници. Но от къде започва тази традиция? Съществуват много легенди за произхода на коледното дръвче:

 

Легенда за Бонифаций

 

Една от легендите е за светеца Бонифаций, който е бил английски монах, който организирал християнската църква във Франция и Германия. Един ден, докато той пътувал, попаднал на група езичници, които се били събрали около голям дъб, за да принесат дете в жертва на бог Тор. За да спре жертвоприношението и да спаси детето, той съборил дървото с един силен удар на юмрука си. На негово място пораснала малка ела. Светецът казал на езическите поклонници, че малката ела е дървото на живота, символизиращо безсмъртието на Христос.

 

Друга легенда за светеца Бонифаций гласи, че когато ударил дъба, той помел всяко храстче и дръвче по пътя си, с изключение на една съвсем млада елхичка. Оцеляването на елхата било разтълкувано като чудо и за това тя била наречена „Дървото на детето Христос“. По традиция след Коледа в Германия се засаждат елхи.

 

Легенда за Мартин Лутър

 

Вижте още: Коледното утро

 

Друга легенда твърди, че Мартин Лутър, основател на протестантската вяра, се разхождал из гората на Бъдни вечер. Докато вървял, той се възхитил от красотата на милионите звезди, проблясващи през клоните на вечнозелените елхи. И така, опиянен от красивата гледка, той отсякъл едно дърво и го прибрал при семейството си, за да пресъздаде същата красота за близките си. За целта поставил свещи на всичките му клони.

 

Легенда за бедния дърводелец

 

Друга легенда пък разказва за един съвсем беден дърводелец. Преди много години той срещнал едно гладно дете в навечерието на Коледа. Въпреки че бил наистина много беден, дърводелецът дал на детето храна и подслон за вечерта. Когато се събудил на следващата сутрин, открил красиво блестящо дърво пред вратата си. Според легендата, детето всъщност е било Христос, който се явил на дърводелеца. За да възнагради добрия човек, той му подарил коледната елха.

 

Пиесата „Рай“

 

Вижте още: Направете си ваша Коледна украса!

 

Други хора смятат, че коледното дръвче може би е добило толкова широка популярност от пиесата „Рай“. През Средновековието повечето хора не са можели да четат, за това словата от библията са се разпространявали в цяла Европа посредством пиеси. Пиесата „Рай“ показвала създаването на човека и грехопадението на Адам и Ева в Райската градина. Играела се е всяка година на 24 декември.

 

Тъй като обаче пиесата се играела през зимата, а ябълковите дървета не са зелени и не раждат плодове през зимата, се е наложило да направят подмяна. Вечнозелената елха намира своето място на сцената и бива обилно окичена с ябълки. От там се появява и традицията коледната елха да се украсява с красиви стъклени топки.

Добави коментар