Лайфстайл съвети за здрави зъби

Грижете се за общото си здравословно състояние така добре, както и за зъбите си – това е от огромно значение за вашата здрава усмивка.

 

Миенето на зъбите два пъти на ден с флуоридна паста за зъби, почистването с конец ежедневно, както и редовните прегледи при дентален специалист, ще запази здравето на зъбите ви. Но храненето, пушенето, алкохола също имат ефект върху тях.

 

Хранене

Това, което ядете и пиете може да предизвика кариес, така че здравословното хранене е важно за вашите зъби. Здравословният хранителен режим включва храни от различни групи – включително плодове и зеленчуци, такива съдържащи нишесте (ориз, макаронени изделия, хляб, картофи), някои богати на протеини храни (риба, месо, яйца, леща) и някои млечни храни.

 

Захар

Ограничаването на количеството захар, което ядете и пиете е важно за предотвратяването на кариес. Хранете се със сладки неща, само по време на основните хранения, а не между тях.

Четете още: Кой е най-добрият начин за почистване на зъбите?

 

Повечето от захарите, които ядем и пием се съдържат в обработените готови храни и напитки. Те включват:

 

• Сладкиши, шоколад, торти и бисквити.

• Кифли, сладкиши, пайове.

• Пудинги.

• Трапезна захар, добавена към храните и напитките, като чай.

• Сладко-зърнени закуски.

• Конфитюри, мармалад, мед.

• Сладолед.

• Сушени плодове, сироп.

• Сладки сосове.

• Сладки напитки.

• Плодов сок.

 

Една чаша плодов сок, освен че се брои към вашите 5 порции плодове и зеленчуци на ден, но също така съдържа и захар. Когато приемате сладки храни, или пък пиете по време на основно ядене, това може да е по-малко вредно, ако ги ядете и пиете самостоятелно. Опитайте се да пиете сок от плодове, само по време на хранене.

 

Зъбите на пушачите

Тютюнопушенето може да попречи на това да имате блестящи, здрави зъби. Тютюнопушенето прави зъбите ви жълти и е причина за лош дъх, увеличава риска от заболявания на венците, проблеми с дишането и рак на белия дроб.

 

Четете още: Как да се грижим правилно за зъбите си?

 

Ако пушите по 20 или повече цигари на ден, то е 6 пъти по-вероятно да развиете рак на устната кухина, отколкото хората, които не пушат. Така че, отказването на цигарите е важно, ако искате да изглеждате и да се чувствате по-добре.

 

Алкохол и кариес

Прекомерната консумация на алкохол е свързана с повишен риск от развитие на рак на устата. Алкохолът също може да доведе до ерозия на емайла от външната страна на зъбите, което води до кариес. Ако това се случи ще се наложи да посетите зъболекаря си.

 

Четете още: Може ли четката за зъби да ви разболее?

 

Бяла усмивка

Ако искате да запазите зъбите си бели, опитайте да ограничите нещата, които могат да ги оцветят. Вино, цигарен дим, чай, кафе, всичко може да промени цвета на зъбите. Намалете ги до минимум, за да имате бели зъби.

Добави коментар