Лайфстайл и мъжки стерилитет – част 2

Интервю с Лъчезара Велева, биолог, АГ Болница „Д-р Щерев”.

 

Продължава от: Лайфстайл и мъжки стерилитет – част 1

 

МТА: По-конкретно, как влияе затлъстяването върху фертилитета при мъжа?

 

Лъчезара Велева: Затлъстяването е една от модерните епидемии на 21 век. За наднормено тегло се приема това, при което индекса на телесната маса (ИТМ) е в границите от 25 до 30 кг/м2. Ако показателят е над 30 вече говорим за затлъстяване. Понастоящем, по-точен маркер за класификация на наднорменото тегло е обиколката на талията, която при мъжа не трябва да надхвърля 94 см.

 

Интересът към темата е голям най-вече поради противоречивите данни при мъже със затлъстяване и инфертилитет, мъже с инфертилитет, но с нормална телесна маса и при фертилни мъже със затлъстяване.

 

Четете още: Разумното и правилно хранене – ключ към здравословен начин на живот – част 1

 

 

лайфстайл, затлъстяване, инфертилитетСчита се, че един от механизмите, чрез които затлъстяването повлиява мъжката фертилност е изменението в хормоналния профил и съпътстващите физиологични промени, като например повишаване на скроталната темпаратура. Това от своя страна негативно афектира сперматогенезата и допринася за отклонения в семенните параметри, като олигозооспермия, азооспермия, повишаване на деформационният индекс на сперматозоидите, намаляване обема на еякулата. Повечето проучвания, обаче не показват връзка между наднормения ИТМ и подвижността на сперматозоидите.

 

В литературата връзката между затлъстяването и инфертилитета при мъжете се гради и върху стойностите на инхибин В. Данните показват, че  нивата на инхибин В при мъже със затлъстяване са с 25-32% по-ниски в сравнение с мъже с нормално тегло – индикация за сериозно увреждане на мъжките гамети. Така, инхибин В, като маркер за  нормалната функция на Сертолиевите клетки и сперматогенезата, може да бъде и прогностичен за качеството на спермата и фертилитета при мъже със затлъстяване.

 

Четете още: 10 причини да се храните балансирано и здравословно

 

Въпреки, че не е коректно да се пренебрегва влиянието на наднорменото тегло върху безплодието, много мъже с подобен проблем осъществяват нормално репродуктивната си функция. Ето защо понастоящем, наличната информация не е достатъчна, за да третираме затлъстяването като сигурен показател за инфертилитет при мъжа.

 

МТА: Има ли наследственост по отношение способностите на мъжа за създаване на поколение?

 

Лъчезара Велева: Да, има такова унаследяване. Подобно на монета, всяка история е с две страни. В случая раждането на здраво дете не зависи само от майката, но и от бащата и това се потвърждава в редица нови изследвания.

 

лайфстайл, унаследяване, инфертилитет

 

Алкохолът, тютюнопушенето, затлъстяването, стреса, диетите, излагането на токсини и др. са фактори, на които генома реагира динамично. Промените в епигенетичната активност определят част от характеристиките на организма. Едва сега започва да се оценява до каква степен тези промени се предават на следващото поколение.

 

Четете още: Генетични причини за безплодие при мъжете

 

Не трябва да се пренебрегва и генетично определената наследственост при мъжа за създаване на поколение. Важно е да се знае, че микроделециите на У хромозомата винаги се унаследяват по мъжка линия. По литературни данни, микроделеции на У хромозомата се откриват при 10-15% от мъжете с диагноза азооспермия и 5% до 10% от тези с олигоастенозооспермия. Нещо повече, генетично детерминиран инфертилитет може да бъде предаден от бащата на потомството, не само като резултат от мутации в половите хромозоми, но и в автозомните хромозоми .

 

МТА: Какво е Вашето послание към бъдещите татковци?

 

Лъчезара Велева: Да не се примиряват с това, че репродуктивните проблеми се решават само с репродуктивни технологии,  а да бъдат активна страна, да се информират, защото всички „играем” в един екип за една цел – здрави и щастливи деца. 

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

 

Снимки: marin, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар