Лайфстайл и мъжки стерилитет – част 1

Интервю с Лъчезара Велева, биолог, АГ Болница „Д-р Щерев”.

 

Портал "Мама, татко и аз" (МТА): Вашите научни интереси са в областта на влиянието на начина на живот върху репродуктивните способности при мъжете. Каква е връзката между тези две понятия?

 

Лъчезара Велева: Връзката е многофакторна и индивидуална. Докато при едни хора, фактори като тютюнопушене, алкохол, кафе, неправилно хранене, стрес и др. не оказват съществено влияние на репродуктивните възможности, то при други те са вероятна причина за инфертилитет. Да не забравяме, че около 25% от мъжкият инфертилитет е идиопатичен, т.е. без изяснена причина.

 

Ето защо неизменна част от оценката на репродуктивното здраве на мъжа трябва да бъде неговият lifestyle (начин на живот). В тази връзка пациентите на САГБАЛ „Д-р Щерев” предоставят информация за вредни навици, минали заболявания, социално положение, която е важна част от диагнозата и подхода при лечението.

 

начина на живот, мъжки стерилитет, цигари, алкохол

 

МТА: Разкажете ни повече за последиците от тютюнопушенето и приема на алкохол?

 

Лъчезара Велева: Трудно е убеждаването на пациентите за нежеланите ефекти, които алкохолът и тютюнопушенето оказват върху правилното функциониране на организма, вкл. способността на човека  да се възпроизвежда.

 

Четете още: Тютюнопушене и стерилитет

 

Вредните ефекти от тютюнопушенето върху репродуктивните способности на мъжа и специално върху параметрите на спермата е широко дискутиран въпрос, но наличните данни са недостатъчни, непълни и донякъде неубедителни. Въпреки това, ако планирате бебе, добър начин да започнете, е като се откажете от вредния навик.

 

лайфстайл, стерилитет, мъжки факторТютюнопушенето се оценява, като фактор с най-силно отрицателно въздействие  върху фертилността. При мъжа възможните странични последици са редукция в концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност, увеличаване процента сперматозоиди с морфологични дефекти, фрагментации в ДНК молекулата и понижаване виталността на репродуктивните клетки.

 

Редица изследвания дискутират острия и хроничен ефект на цигарения дим и неговите компоненти върху хипоталамус-хипофиза-тестикулярната ос, а именно върху нивата на  TSH, LH, FSH, тестостерона и пролактина. Изброените промени са времево и дозо-зависими, но неизменно свързани с инфертилитета.

 

Страничните ефекти от консумацията на алкохол в голямата си част се припокриват с тези от тютюнопушенето: намаляване обема на еякулата, редукция в концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност, увеличаване процента сперматозоиди с морфологични дефекти, понижаване стойностите на тестостерона.

 

Четете още: Как дa повишим успеваемостта при АРТ по естествен път?

 

При умерена консумация (която е строго индивидуална!), обаче трайни изменения върху семенните показатели няма, за разлика от хроничния алкохолизъм, при който се уврежда сперматогенезата и се стига до импотентност и тестикулярна атрофия. Тук е важно да се отбележат две неща: първо, алкохолът има силен синергистичен ефект с тютюнопушенето и второ, добрата новина – влиянието на алкохола (при умерена консумация) върху репродуктивните способности на мъжа е обратимо.

 

мъжки инфертилитет,алкохол, сперматозоиди, увреждане

 

МТА: Как се отразяват различните видове заболявания – диабет, затлъстяване и болести, предавани по полов път – върху фертилитета при мъжете?

 

Лъчезара Велева: Въпросът е сложен, защото изброените заболявания индивидуално повлияват фертилитета, като диабета и затлъстяването не винаги водят до безплодие. От друга страна темата е актуална, поради епидемичните мащаби, които диабета, затлъстяването и болестите предавани по полов път достигат.

 

Четете още: Какво значи лоша спермограма?

 

В научната литература се изследва комплексното влияние на диабета и затлъстяването върху мъжкия фертилитет, а именно, че диабет тип 2 и затлъстяването са тясно свързани. Усложненията засягат функционирането на гонадите, влошаване на еректилната и еякулаторна функция.

 

лайфстайл, стерилитет, диабет тип 2,

 

Убедителни са данните, показващи, че при висок индекс на телесна маса (ИТМ >36), броят на сперматозоидите в еякулата намалява. Понижения се отчитат и в нивата на тестостерон при повишаване на инсулиновата резистентност (показател за предразположеност към затлъстяване). Но нека да подчертая още веднъж, че въздействието на диабета върху мъжката плодовитост е индивидуално и свързано с контрола на заболяването и вида лечение.

 

Четете още: Причини, диагностика и лечение на мъжкия инфертилитет – част 1

 

За съжаление българите са слабо информирани за начина на предаване и последиците от половите инфекции. Съществуват повече от 30 различни полово-предавани бактерии, вируси и паразити, като някои от тях са повсеместно разпространени, а други са специфични в определени нозогеографски райони. По данни на световната здравна организация всеки ден около един милион хора в световен мащаб се заразяват с болести предавани по полов път, вкл. и с HIV.

 

Половите болести при мъжете водят до остри и хронични инфекции със сериозни последици върху фертилитета. Например, в САЩ и повечето европейски държави най-често диагностицираната сексуално-трансмисивна инфекция е хламидията. Инфекцията често протича безсимптомно и нелекувана води до възпаление на уринарния тракт и репродуктивните органи, обструктивна азооспермия, инфертилитет.

 

полови болести, инфертилитет, стерилитет, хламидия

 

При голям процент от мъжете и инфекцията с гонорея протича асимптоматично, но усложненията засягат простатата и тестисите. Уреаплазмата и микоплазмата водят до намаляване подвижността на сперматозоидите и увреждане на ДНК, за разлика от  трихомона, при която подвижността и пенетрацията на клетките през цервикалната слуз не се повлияват.

 

Четете още: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 1

 

Изследване, направено от Van Leeuwen и екип, показва отражението върху семенните параметри при мъже преди и след HIV инфекция. Съществени понижения в обема на еякулата, концентрацията и подвижността на сперматозоидите, както и в процента клетки с нормална морфология се отчитат след HIV. С напредване на инфекцията качеството на спермата се влошава. Нещо повече, от заразена със СПИН майка, подобно на сифилис, инфекцията може да бъде предадена и на плода.

 

Продължава от: Лайфстайл и мъжки стерилитет – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

 

Снимки: stockimages, pat138241, marin, nuttakit FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар