Кърмене през първите 24 – 48 часа след раждането на бебето

За да се стимулира потичането на кърмата, особено през първите минути след появата на бебето на бял свят, е необходимо то и майката да прекарат максимално времe заедно. От момента след раждането, когато мъничето бъде в прегръдките на майката и осъществи контакт с майчината кожа, се стимулира производството на майчиния хормон пролактин, благодарение на което се:

 

• стимулира производството на кърма, дори и ако първоначално бебчето не проявява интерес към хранене;

 

• близостта до бебчето стимулира производството на хормона на щастието, окситоцин, който кара майката да се влюби в своето мъниче;

 

• окситоцинът, от друга страна, има успокояващ ефект както за майката, така и за бебето, неутрализира количествата адреналин, произведени по време на раждането;

 

• контактът с кожата насърчава у бебето рефлекси като търсенето на майчиното зърно, движението на устичките му към майчината гърда и масажирането й с ръчички, което от своя страна стимулира лактацията;

 

• бащата също може да осъществи контакт със своята кожа с бебчето, което спомага за изграждането на контакт, връзка между него и новороденото.

 

Не всички бебета започват да сучат веднага след тяхното раждане. Но това не трябва да ви тревожи, наблюдавайте вашето бебе и уловете първите знаци от негова страна, че то е готово да се храни.

 

Знаците на вашето бебче, че е готово за хранене:

 

• засмуква езиче, устнички, ръчички и пръстчета, докато спи;

• маха с ръчички около неговата устичка;

• неспокойни движения по време на сън / бързи движения на очите под клепачите;

• търси майчиното зърно;

• издава слаби звуци.

Плаченето и раздразнението са знаци, че мъничето е гладно вече на по-късен етап.

 

Четете още: Кърменето

 

Рефлекси за хранене на новородените:

 

• Насърчаване – когато докоснете носа, бузките или устничките на бебето, то отваря своята устичка и изпъва езичето си напред с идеята да поеме майчината гърда.

 

• Засукване – предизвиква се, когато небцето на бебето бъде докоснато. Поради тази причина то трябва да поеме с широко отворена уста майчината гърда.

 

• Преглъщане – предизвиква се, когато устичката на бебето бъде изпълнена с коластра или кърма. Чувайки и виждайки как бебето й преглъща, майката може да прецени доколко добре то се храни.

 

Колко често трябва да храните детето си през първите 48 часа?

 

В повечето случаи новородените са будни през първите часове след раждането и в очакване за първото си хранене. В случаите, когато при раждането майката е приемала болкоуспокояващи средства, бебето може да е малко по-сънливо, тъй като част от субстанциите достига до него посредством плацентата. Количеството коластра, което бебето приема при първото хранене, е 15 мл  или около 1 чаена лъжичка.

 

Децата, родени в деветия месец, може да не пожелаят да се хранят през първите 48 часа след раждането. Те използват натрупаната енергия до втория ден, докато лактацията у майка се повиши. Винаги, когато бебчето се събуди или демонстрира, че е гладно майката трябва да предложи на мъничето си да суче. Всички деца са различни – възможно е някои да пожелаят да се хранят няколко пъти в рамките на първото  денонощието, а други около 8 пъти. Важно е през този период майката и бебето да не се разделят. Това би помогнало за в бъдеще майката по-лесно да разбира кога детето ѝ е гладно.

 

Как бихте могли да прецените дали детето ви се храни добре?

 

През първите 48 часа от своя живот храносмилателните органи на бебчето започват да работят. През този период ще се наложи да смените пелените за еднократна употреба от два до три пъти. След първите пет дни от раждането, тази смяна учестява до около шест пъти дневно. Коластрата играе ролята на естествен  очистител, като спомага за първото изхождане на бебето.

 

Четете още: Защо е важно да използваме помпи за изцеждане на кърма?

 

Въпреки че кърменето е естествен процес, може да отнеме време докато майката и бебето се научат. В случай че срещнете затруднения, препоръчително е да се обърнете към своя личен лекар.

 

Моля, имайте предвид, че информацията в тази статия е базискна, препоръчителна и не може да бъде приемана като заместващата професионална, медицинска такава. Ако вие, вашето дете или член от семейството среща някои от изброените симптоми, моля, обърнете се към вашия личен лекар/педиатър. Philips Avent не може да бъде държан отговорен за вредите причинени от предоставените препоръки.

Материалът е любезно предоставен от:

Добави коментар