Кърмене по график или при поискване

Интервю с Мая Бонева, главна акушерка в Първа САГБАЛ „Св. София“

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Колко често трябва да се кърми новороденото?

 

Мая Бонева: При раждането, стомахчето на новороденото е много малко. Това налага нуждата новородените да бъдат хранени по-често. Честотата на храненията на здраво доносено новородено е 7 или 8 пъти в рамките на 24 часа.

 

МТА: Какви са предимствата за майката и за бебето, ако то се храни по график?

 

Мая Бонева: Интервалът между храненията е времето, необходимо на храносмилателната система да преработи кърмата. В началото режимът на хранене може да бъде редовен или нередовен. Когато кърменето стане регулярно, се изгражда график и рутина за кърмене, удобен както за майката, така и за здравото новородено бебе. Съвременните насоки обаче са бебето да се кърми на поискване.

 

МТА: Какви са предимствата на кърменето при поискване?

 

Мая Бонева: Когато бебето се кърми при поискване, няма как да остане гладно или да бъде прехранено. Няма причина да се ограничава броя и ритъма на храненията. Майката (кърми) реагира на признаците на глад на бебето.

 

Четете още: Д-р Диков за помпите за кърма

 

МТА: Може ли майката сама да прецени кой метод е по-удачен за нея?

 

Мая Бонева: При здраво доносено новородено бебе и наличие на кърма в рамките на първия месец, майката би могла да прецени кой е подходящия режим за нейното бебе.

 

МТА: Може ли помпичката за кърма да бъде полезна и в двата случая и как?

 

Мая Бонева: Помпата за кърма е полезна и в двата случая. Изцеждането на гърдата с помпата преди кърмене, с цел отбременяване на препълнената и напрегната гърда, улеснява засукването от бебето и последващото кърмене. Изцеждането (изпразването) на гърдите е много важно. Честото кърмене и правилното изцежданене на гърдите не допускат предизвикването на мастит. Също така майката може да изцеди кърма, ако знае, че няма да е при бебето за следващото кърмене.

 

Материалът е подготвен с любезното съдействие на:

Добави коментар