Кърмене и диабет

Потенциалният проблем

 

Майките, които имат диабет тип 1 или 2, или тези, които развиват гестационен диабет по време на бременността, често се тревожат, че кърменето може да засили симптомите им или че хранителният им режим може да усложни кърменето.

 

Диабет тип 1 и 2 се развиват когато тялото е неспособно да премести захарта или глюкозата от кръвта вътре в клетките, за да бъдат преработени в енергия. Симптомите му могат да включват силна жажда, замъглено виждане, изтощение и постоянна нужда от уриниране. Ако това състояние не се третира, диабетът може да доведе до заболяване на сърцето, сърдечен удар, увреждане на бъбреците, слепота и други.

 

Гестационният диабет засяга бременните жени, които никога преди не са имали диабет. Въпреки че, това състояние като цяло преминава след раждането, изследвания показват, че около 40% от жените, които са имали гестационен диабет, развиват диабет тип 2 в следващите 15 години, ако не променят грижата за здравето си и начина си на хранене в положителна посока.

 

Четете още: Хранене за кърмещите майки

 

Могат ли майките с диабет да кърмят?

 

Да, ако следят диетата и начина си на живот отблизо, за да регулират състоянието си, могат да кърмят. Някои жени твърдят, че по време на кърмене имат по-добро цялостно здравословно състояние и по-малка нужда от инсулин в периода, в който кърмят.

 

Вероятно причината за това е, че тялото се нагажда към физическите и метаболитните промени след раждането. Намаляващият стреса хормон – окситоцин, който се освобождава по време на кърменето също може да помогне на майката да се чувства по-добре физически и емоционално.

 

Кърменето ще подпомогне силния старт на бебето в живота. Също така помага за регулирането на нивата на захарта в кръвта му, които са реагирали спрямо глюкозния дисбаланс на майката по време на бременността. Вашият лекар трябва да следи бебето от самото раждане, за да се увери че това се случва по естествен път. Ако не се регулира от само себе си – ще се наложи да му дава глюкоза орално или венозно.

 

Четете още: 10 интересни факта за кърменето – част1

 

Ако имате диабет, може да отнеме повече време на кърмата да слезе – до 5-6 дни, но по-често се случва за 3-4.

 

Решение

 

Ако се чувствате достатъчно добре, сложете бебето си на гърда колкото е възможно по-рано след раждането. И за да се уверите, че няма опасност както за здравето на бебето, така и за вашето здраве, обсъдете предварително състоянието си и медикаментите, които сте склонни да приемате по време на раждането (някои от тях могат да попречат на кърменето) с лекарят който ще го води.

Добави коментар