Кърменето

Eстествено кърмене

 

Със своите укрепващи здравето качества, кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. Гамата от помпи за изцеждане на кърма и аксесоари на "Philips AVENT” са създадени, за да помогнат на майките да осигуряват кърма на своите бебета лесно и с желаната продължителност. Революционният дизайн на нашите помпи се радва на повсеместното одобрение на майките и здравните специалисти.

 

Как да кърмим

 

Макар някои майки да намират кърменето за лесно от първия миг, други се нуждаят от практика и търпение, преди процесът да потръгне гладко. Не забравяйте, че вашата акушерка, лекар или друг здравен консултант са на разположение да ви окажат цялата помощ и съдействие, необходими ви за да започнете да кърмите. Междувременно, за да ви подпомогнем, ние от „Philips AVENT” обобщихме основните аспекти около кърменето.

Запознайте се с посветените на кърменето практически съвети или насоки стъпка по стъпка, представени по-нататък.

 

Начало на кърменето

 

Знаете ли, че тялото ви се нуждае от "активатор", за да започне да произвежда кърма? Този активатор е сукането на бебето. Затова поставете новороденото на гърда възможно най-скоро след раждането. Акушерката може да помогне на майката и бебето да открият най-удобното за кърмене положение.

 

Първоначално гърдите ви ще произвеждат малко количество плътна, жълтеникава течност, наречена коластра. Изключително богата на хранителни вещества и антитела, тя е много полезна за вашето бебе. Колкото по-често слагате новороденото на гърда, толкова по-бързо ще започнете да произвеждате кърма – обикновено след около 3 дни.

Когато кърмата ви „дойде”, вероятно ще чувствате леко пощипване в гърдите си, когато сте готови да кърмите. Освен това е възможно те да изпускат по малко кърма (т.нар. рефлекс на „протичането”). Може да изпитвате лека болка в корема, която се дължи на свиването на матката при кърменето.

 

Практически съвети

 

Помнете…

 

Бебетата не се кърмят от зърното, а от гърдата. Правилното засмукване улеснява бебето да суче, стимулира притока на кърма и предотвратява възпалението на зърната. Би трябвало да усещате активността на езика и челюстта на бебето върху гърдата си и да виждате слабото помръдване на ушите му. Ако бебето не е поело достатъчно голяма площ от гърдата ви, нежно проврете кутрето си в ъгълчето на устата му, за да освободите образувалия се вакуум и го подканете да засуче отново.

 

Честота на храненията

 

Колкото повече кърмите, толкова повече кърма ще произвеждате. Ако храните „на поискване”, би следвало да произвеждате цялото необходимо на бебето ви количество кърма. Кърмените бебета обикновено плачат, когато са гладни – на всеки 2-3 часа през първите седмици. Всяко хранене може да отнеме до половин час.

 

Газове или колики

 

Някои бебета страдат от газове или колики. Ако такъв е случаят с вашето бебе, след хранене го повдигнете на рамо, за да се оригне. Ако бебето се храни от двете гърди в рамките на едно хранене, оригнете го при прехода от едната към другата.

 

Наддаване на тегло

 

При бебета с ниско родово тегло (под 2,5 kg) или при тежко раждане е много важно да осигурите добър режим на кърмене и да следите теглото на бебето през първите седмици след раждането. Не се стеснявайте да помолите за помощ своята акушерка или здравен консултант.

 

Насоки за кърмене стъпка по стъпка

 

1. Положение на кърмачката

Ако сте на легло, акушерка може да ви помогне да откриете най-удобното положение. Инак седнете с изправен гръб на удобен стол, като гушнете бебето на нивото на гърдите си и надлъжно в скута си. С оглед на това, че ще кърмите в продължение на около 30 минути, важно е и вие и бебето да сте разположени възможно най-удобно и да сте максимално отпуснати. За опора можете да използвате подходящо организирани възглавници и ниска табуретка.

 

2. Положение на бебето

 

Гушнете телцето на бебето плътно до себе си с лице към вас. Главата му трябва да почива върху предмишницата ви, а не в свивката на лакътя. С другата си ръка можете да подпрете врата и главата на бебето отзад. Не забравяйте, че правилната стойка изисква да поднесете бебето към гърдата си, а не обратното.

 

3. Засукване

 

Потъркайте устните на бебето със зърното си, докато отвори широко уста като за прозявка. Внимателно поднесете устните на бебето към гърдата си така, че то да обхване с уста ареолата във възможно най-голяма степен и да поеме зърното дълбоко навътре. Осигурете малък процеп между гърдата и нослето на бебето. Бъдете търпеливи. Възможно е бебето да засуче правилно едва след няколко опита.

 

4. По време на хранене

 

Когато бебето започне да се храни, вие просто се отпуснете! Винаги първо се освобождава по-рядко ”първично” мляко, с което се утолява жаждата на бебето. Богатото на калории и утоляващо глада „вторично” мляко идва по-късно в процеса на хранене. Ето защо е важно той да се не се пришпорва. Оставете бебето да се кърми, докато то самото желае, а след това му предолжете другата гърда. Ако бебето се е нахранило, при следващото хранене го сложете да суче първо от „втората” гърда.

 

Помпи за изцеждане на кърма на „Philips AVENT”

 

Със своите укрепващи здравето качества, кърмата е най-добрата храна за вашето бебе. Гамата от помпи за изцеждане на кърма и аксесоари на "Philips AVENT” са създадени, за да помогнат на майките да осигуряват кърма на своите бебета лесно и с желаната продължителност. Революционният дизайн на нашите помпи се радва на повсеместното одобрение на майките и здравните специалисти.

 

Как да изцеждаме кърма

 

Механична помпа за изцеждане на кърма на „Philips AVENT”

 

Механичната помпа за изцеждане на кърма на „Philips AVENT” е първата по рода си, създадена да стимулира притока на мляко по начин, който изключително много наподобява на сукателните движения на бебето. Няма по-нежен, бърз и естествен начин за механичното изцеждане на кърма. Клинично доказано е, че механичната помпа на „Philips AVENT” е ефективна също толкова, колкото и използваните в болнична среда електрически помпи. Освен това обаче тя е оценена като значително по-удобна и приятна за ползване. Запознайте се с независимото клинично проучване.

 

Електронна помпа за изцеждане на кърма на „Philips AVENT”

 

Електронните помпи за изцеждане на кърма на „Philips AVENT” (единична и двойна) са усъвършенстван вариант на клинично доказания дизайн на нашата механична помпа за изцеждане на кърма. Те ви помагат да изцеждате кърмата си бързо, естествено, ефективно и без усилие благодарение на електронна памет. Тя запаметява темпото, ритъма и степента на изсмукване, с която изцеждате кърмата си и след това автоматично продължава процеса вместо вас.

 

Мекият масажиращ уплътнител

 

Тайната на електронните помпи за изцеждане на кърма на „Philips AVENT” е в патентования масажиращ уплътнител. Изработен от мек силикон, той има пет овални „венчелистчета”, които нежно масажират зоната около зърното в процеса на изцеждане – точно както прави и бебето при сукане – и стимулира рефлекса за освобождаване на кърма. С леко натискане на дръжката можете също да нагласите степента на изсмукване до най-предпочитаната от вас.

 

Как да кърмим

 

Клинично доказано

 

Независимо клинично проучване, извършено от водещи в областта британски педиатри и диетолози, специализиращи в областта на храненето на новородени, сравниха ефективността на механичната помпа за изцеждане на кърма на „Philips AVENT” и използваната в болнична среда електрическа помпа. Публикувано в списание „Педиатрия” (специализираното издание на Американската академия по педиатрия) през юни 2001 г., рандомизираното проучване доказа, че майките, които използват механичната помпа на „Philips AVENT” изцеждат повече кърма от онези, ползващи предложена в болницата електрическа помпа.

 

Запознайте се с пълната информация за клиничното проучване 

 

Съвети за кърмене

 

Всички знаем, че майчинството е едно от най-удовлетворяващите преживявания в живота ни, но едновременно с това то може да се окаже и малко обезкуражаващо. Подготвили сме списък от най-често задавани въпроси и отговори, с които да ви подпомогнем.

 

Могат ли да кърмят жените с малки гърди?

 

Независимо от формата и размера си, всички гърди произвеждат кърма и почти всички жени могат да кърмят. Понякога обаче усвояването на правилната техника за кърмене отнема време. Помолете своята акушерка, здравен консултант или лекар за помощ в случай на нужда. Дори ако сте имали проблеми с кърменето на първата си рожба, опитайте отново с второто си дете. Голяма е вероятността да се справите по-лесно втория път.

 

Как да гарантирам усещането за съпричастност на партньора си и останалите членове на семейството?

 

Освен да бъдат хранени, бебетата се нуждаят от много друго внимание – гушкане, къпане, смяна на пелените, забавление и разходки. На по-късен етап, когато режимът на кърмене вече е добре установен, можете да изцеждане и съхранявате кърмата си, така че някой друг да нахрани бебето с кърма от шише, ако ви се прииска да излезете, било то сама, с другото си дете или партньора си.

 

Как да разбера дали бебето получава достатъчно кърма?

 

Ако бебето суче добре и се храни 8-12 пъти на денонощие, като изпразва всяка гърда, ако изглежда щастливо, здраво и доволно, ако е активно и живо, когато е будно, и блажено след хранене, почти сигурно е, че то получава достатъчно кърма.

 

Друг добър знак е необходимостта от смяна на пелените около 8 пъти на денонощие. Ако се тревожите, помолете своята акушерка или здравен консултант да провери дали всичко е наред. Можете също да заведете бебето в районната клиника, за да го претеглят.

 

Заслужава ли си да кърмя, ако ми предстои скорошно връщане на работа?

 

Колкото повече време можете да прекарате с бебето си през първите 4 месеца, толкова по-добре и за двама ви, тъй като именно през първите седмици у дома кърмата е най-полезна. Дори ако се върнете на работа, можете да продължите да кърмите бебето си сутрин, вечер и през почивните дни, а в останалото време то може да похапва изцедена кърма от шише. Помпата за изцеждане на кърма на „Philips AVENT” е придружена с подробни указания относно изцеждането и съхраняването на кърма и се ползва много лесно и приятно. Шишетата на „Philips AVENT”, както и бибероните за новородени са специално разработени да имитират начина, по който работи гърдата ви, така че бебето лесно ще премине от едното към другото.

 

Колко дълго трябва да кърмя?

 

Кърменето през първите шест месеца е отлично начало за жизнените нужди на бебето ви. След шест месеца бебето ви вероятно ще е готово и за захранване с твърди храни. Можете да кърмите толкова дълго, колкото се иска и на двама ви. Обикновеното мляко не се препоръчва през първата година на детето. Ако спрете да кърмите или храните бебето с изцедена кърма, трябва да използвате мляко на прах, наречено още адаптирано бебешко мляко.

 

Как да се справя с плоските или вдлъбнати зърна?

 

 Една на всеки десет жени страда от плоски или вдлъбнати зърна, като проблемът може да засяга само едната или и двете гърди. Ако зърната ви обичайно изпъкват при студ или възбуда или реагират при пощипване, не би следвало да имате проблем с кърменето. Стиснете областта около зърното с палец и показалец. Ако зърното щръкне, всичко е наред – при правилно поставяне на бебето на гърдата, със сукателните си движения би трябвало да изтегли зърното навън. Ако обаче имате проблем да започнете да кърмите, може да прибегнете към пипетата за зърна на „Philips AVENT” през първите дни, като преди всяко хранене изтегляте зърното за няколко минути, преди да поставите бебето си на гърдата.

 

Пипетата за зърна на „Philips AVENT” може да се използва също преди бременност или през ранните месеци от нея (ако гърдите ви не са твърде болезнени) като средство за окончателно лечение на плоски или вдлъбнати зърна.

 

Как да се справя с напрегнатите гърди?

 

 Когато кърмата ви „дойде” (вж. „Как да кърмим”), гърдите ви може да се втвърдят и да ги чувствате напрегнати. Кърмете бебето си възможно най-често и при нужда изцеждайте по малко кърма с помпата на „Philips AVENT” преди кърмене, за да омекотите гърдата, така че бебето да може да засуче. Отокът може да се облекчи с ледено студен компрес или лед от хладилника.

 

За спадането на отока и премахване на усещането за твърди бучки, кърмете бебето достатъчно дълго, а между храненията поставете в сутиена си накрайници  за гърди на „Philips AVENT Breast Shells”. Те упражняват лек натиск върху гърдите и така облекчават напрегнатостта им, а протеклата кърма се отлага в миниатюрни резервоарчета.

 

Ако гърдите ви се препълнят прекомерно и ви причиняват дискомфорт между храненията, а не ви се иска да будите бебето, изцедете кърмата си с помпата на „Philips AVENT. Ползването й ще ви позволи да натрупате резерви от кърма.

 

Как да се справя със сълзящите гърди?

 

 Неудобното протичане на кърма между храненията може да бъде овладяно с Подплънките за гърди на „Philips AVENT” за еднократна или многократна употреба. Подплънките за многократна употреба са направени от 100% памук и могат да се перат в пералня и сушат в сушилна машина.

 

Подплънките за еднократна употреба са направени от мек памук с абсорбиращ слой, който попива влагата и предпазва дрехите ви от петна. Не забравяте да сменяте подплънките често, за да предотвратите възпаление на зърната.

 

Как да се предпазя възпаляване или напукване на зърната?

 

 Ако бебето е поставено на гърдата правилно още в самото начало, не би следвало да страдате от възпалени или напукани зърна. Благотворен ефект има и изстискването на капка-две кърма и размазването й върху ареолата след всяко хранене. Поддържайте зърната си сухи и често сменяйте подплънките за гърди.

 

Консултант по храненето Вики Скот

 

Казвам се Вики Скот. „Philips AVENT” ми възложи да ги консултирам относно всички фантастични продукти, които произвеждат, за да улесним живота на мама, тате и бебчо и да намалим максимално стреса за всички тях.

 

Ще ви помагам също с разрешаването на всякакви проблеми, възникнали при храненето на мъничето и грижата за него. Съветите ми може да откриете в списания „Mother & Bay” и „Prima Baby”. Освен това водя месечна рубрика на уебсайта за консултации на „Philips AVENT” www.mybabytalk.co.uk1, където публикувам най-актуални съвети и коментирам злободневните теми.

 

Посветила съм се на работата с майки и бебета вече над 17 години. След придобиване на надлежната квалификация съм натрупала опит като медицинска сестра за деца в ранна възраст (NNEB), правоспособна акушерка, медицинска сестра в родилно отделение, консултант по грижите за бебето, консултант по кърменето и пред/следродилен инструктор.

 

Водя също разнообразни пренатални курсове за родилки и бременни в Лондон и ръководя семинарни занятия относно кърменето, предназначени за нощни бавачки. Преди четири години основах собствена консултантска служба, наречена Бебеконференция („Babyconference”), която осигурява практически съвети и помощ на родителите в грижите им за новородените.

 

Вики Скот

Експерт по храненето на „Philips AVENT” (Обединено кралство)

Зная точно какво преживявате, тъй като самата аз съм пряк участник …

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар