Кърмаческа стачка – бебето ми отказва да суче?

Понякога се случва бебето да откаже да суче. Тъй като бебетата рядко се отбиват преди да навършат 1 годинка, детето ви може да минава през това, което се нарича кърмаческа стачка. Тя идва внезапно, дори и бебето да е кърмено дълго време. По време на стачката, която обикновено не продължава повече от 4 дни бебето може да е доста нещастно.

 

Тъй като най-вероятно не искате да отбиете бебето си, трябва да му отделяте допълнително внимание през този период. Близостта често помага на детето да сложи край на стачката. Съблечете го по памперс и себе си от кръста на горе и го прегърнете. Или се потопете в топла вана и помолете партньорът ви да ви подаде бебето, за да го прегърнете във водата за известно време.

 

Кърменето на детето ви, когато то е сънливо или полузаспало, също може да помогне. Променяйте позите на кърмене, или опитайте да го кърмите докато се разхождате.

Стачката на вашето бебе може да бъде причинена от редица фактори, включително мастит (той може да промени вкуса на млякото). Никненето на млечни зъби и ушната инфекция могат да направят преглъщането болезнено. Настинката пък затруднява дишането.

 

Четете още: Какво има в кърмата?

 

Стачката може да е и отговор за намаленото подаване на мляко. Рядкост са случаите, когато тя се дължи на тумор в гърдата. Ако бебето ви е имунизирано наскоро, мястото на инжектиране на ваксината може да е болезнено и това да му създава дискомфорт, отказът да суче зависи и от това как бебето е разположено на гърдата.

 

Ако бебето отказва да суче, млякото може да слиза твърде бързо и бебето да не се справя. Ако това е така, вие може да изцедите малко мляко преди храненето, така няма да се налага бебето да се бори с първоначалния рефлекс на протичане на млякото.

Също така може да помислите дали напоследък сте правили промени в храненето си. Дали често храните бебето с бутилка или твърде често давате биберон залъгалка. Може би е индикация, че свиква с по-лесното сучене от бутилката. Опитайте се да прекарате следващите няколко дни само на кърмене за хранене и за комфорт.

 

Четете още: От колко мляко се нуждае бебето през първите няколко дни?

 

В същото време, ако се чувствате некомфортно с препълнени гърди, изцедете малко мляко и го дайте на бебето от чашка или лъжичка, но не от бутилка. Може би скоро ще му залипсва комфорта от кърменето и това ще го мотивира да се върне към гърдата по-бързо. Повече от всичко бъдете търпеливи. Това е един от етапите в развитието на бебето, който ще премине.

Добави коментар