Кърмаческа стачка – бебето ми отказва да суче?

Понякога се случва бебето да откаже да суче. Тъй като бебетата рядко се отбиват преди да навършат 1 годинка, детето ви може да минава през това, което се нарича кърмаческа стачка. Тя идва внезапно, дори и бебето да е кърмено дълго време. По време на стачката, която обикновено не продължава повече от 4 дни бебето може да е доста нещастно.

 

Тъй като най-вероятно не искате да отбиете бебето си, трябва да му отделяте допълнително внимание през този период. Близостта често помага на детето да сложи край на стачката. Съблечете го по памперс и себе си от кръста на горе и го прегърнете. Или се потопете в топла вана и помолете партньорът ви да ви подаде бебето, за да го прегърнете във водата за известно време.

 

Кърменето на детето ви, когато то е сънливо или полузаспало, също може да помогне. Променяйте позите на кърмене, или опитайте да го кърмите докато се разхождате.

 

Четете още: Какво има в кърмата?

 

Стачката на вашето бебе може да бъде причинена от редица фактори, включително мастит (той може да промени вкуса на млякото). Никненето на млечни зъби и ушната инфекция могат да направят преглъщането болезнено. Настинката пък затруднява дишането.

 

Стачката може да е и отговор за намаленото подаване на мляко. Рядкост са случаите, когато тя се дължи на тумор в гърдата. Ако бебето ви е имунизирано наскоро, мястото на инжектиране на ваксината може да е болезнено и това да му създава дискомфорт, отказът да суче зависи и от това как бебето е разположено на гърдата.

 

Ако бебето отказва да суче, млякото може да слиза твърде бързо и бебето да не се справя. Ако това е така, вие може да изцедите малко мляко преди храненето, така няма да се налага бебето да се бори с първоначалния рефлекс на протичане на млякото.

 

Четете още: От колко мляко се нуждае бебето през първите няколко дни?

 

Също така може да помислите дали напоследък сте правили промени в храненето си. Дали често храните бебето с бутилка или твърде често давате биберон залъгалка. Може би е индикация, че свиква с по-лесното сучене от бутилката. Опитайте се да прекарате следващите няколко дни само на кърмене за хранене и за комфорт.

 

В същото време, ако се чувствате некомфортно с препълнени гърди, изцедете малко мляко и го дайте на бебето от чашка или лъжичка, но не от бутилка. Може би скоро ще му залипсва комфорта от кърменето и това ще го мотивира да се върне към гърдата по-бързо. Повече от всичко бъдете търпеливи. Това е един от етапите в развитието на бебето, който ще премине.

Добави коментар