кървене, бременност, имплантационно кървене, извънматочна, аборт

Кървене по време на бременност – първи триместър

Кървенето по време на бременност е относително често срещано, особено през първия триместър от бременността. Обикновено то не е повод за притеснение, но тъй като понякога може да е симптом за нещо сериозно, е важно да знаете какви са възможните причини, за да се консултирате когато е необходимо със своя лекар и да сте сигурни, че всичко е наред с вас и вашето бебче.

 

Около 20% от бременните жени имат кървене в първите 12 седмици от бременността. Възможните причини за него през този период, могат да бъдат:

 

Имплантационно кървене

 

Може да получите зацапване в рамките на първите 6-12 дни след зачеването в резултат на имплантирането на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката. Някои жени не разбират, че са бременни, защото бъркат това имплантационно кървене с лека менструация. Обикновено кървенето е много леко и може да продължи от няколко часа до няколко дни.

 

кървене, бременност, имплантационно кървене, извънматочна, аборт

 

Спонтанен аборт

 

Тъй като спонтанните аборти са най-чести през първите 12 седмици от бременността, те са едно от най-големите притеснения при кървене по време на първия триместър. Появата на кървене обаче, в никакъв случай не означава, че непременно става дума за спонтанен аборт. В действителност, ако сърдечния ритъм на бебето е засечен на ултразвук, в 90% от случаите вагиналното кървене няма да доведе до аборт.

 

Другите симптоми на спонтанен аборт, освен вагиналното кървене, могат да включват силни спазми в долната част на корема и тъкан, преминаваща през вагината.

 

Четете още: Кога да потърсите лекар по време на бременността?

 

Извънматочна бременност

 

При извънматочната бременност оплоденият ембрион се имплантира извън матката, най-често във фалопиевата тръба. Ако ембрионът продължи да расте, той може да разкъса фалопиевата тръба, като по този начин може да застраши живота на майката. Въпреки че извънматочната бременност е потенциално опасно състояние, тя се среща само при около 2% от бременностите.

 

Другите симптоми на извънматочна бременност, могат да включват силни спазми или болки в долната част на корема и замаяност.

 

Моларна бременност

 

Това е много рядко срещано състояние, при което в матката расте абнормална тъкан, вместо бебе. В редки случаи тъканта може да се окаже ракова и да се разпространи в тялото. Освен кървене, симптомите на моларна бременност вклюват тежко гадене, повръщане и бързо уголемяване на матката.

 

кървене, бременност, имплантационно кървене, извънматочна, аборт

 

Промени в шийката на матката

 

По време на бременността шийката на матката е по-добре кръвоснабдена. Полов акт или цитонамазка, при които има контакт с шийката на матката, могат да предизвикат кървене. Това кървене не е повод за тревоги.

 

Четете още: Как да оцелеете през първия триместър от бременността?

 

Инфекция

 

Всяка инфекция на шийката на матката, влагалището или полово предавана инфекция (като хламидия, гонорея и херпес), може да е причина за кървене в първия триместър. Ако имате съмнение, че и при вас случаят може да е такъв, се консултирайте с лекар, за да предотвратите евентуални усложнения.

Добави коментар