зацапване, кървене, бременност, причини, имплантационно кървене

Кървене по време на бременност – кое е нормално и кое не?

Ако сте бременни, всяко кървене или зацапване може да ви притесни. Причините за него, обаче, са различни и всъщност понякога нямате повод за притеснение. Ето и какво трябва да направите, ако прокървите по време на бременността:

 

Кървене и зацапване: кога е притеснително?

 

Всеки вид кървене по време на бременност може да се стори ужасяващ дори и на най-уравновесените майки. Добрата новина е, че въпреки че зацапването се появява в 1/3 от бременностите, то обикновено не е симптом за проблем с майката или бебето.

 

В малък процент от случаите бременните могат да получат зацапване след полов акт. При други кървенето може да няма нищо общо с бременността, а да е предизвикано от лека инфекция или разкъсване на вагиналната стена, например.

 

зацапване, кървене, бременност, причини, имплантационно кървене

 

В по-голям процент от случаите, зацапването не е причина за тревога. Кървенето, обаче, независимо дали е оскъдно или по-обилно, може да е показател за усложнения като спонтанен аборт, извънматочна бременност или плацента превия. Тук ще ви представим няколко възможни причини за кървенето по време на бременността, както и няколко съвета.

 

Първите 20 седмици

 

Според лекарите, 25-40% от бременните жени получават вагинално кървене по време на първия триместър на бременността. Въпреки това обикновено тя протича съвсем нормално. Съществуват редица възможни причини за кървене или зацапване, които са безопасни в първата половина от бременността, като:

 

имплантационно кървене – то се получава 6-12 дни след момента на зачеване – близо до датата, на която трябва да започне следващата менструация. Причината за него е, че оплодената яйцеклетка се прикрепя към маточната стена.

 

зацапване, кървене, бременност, причини, плацента, аборт

 

хормонални промени

полов акт

инфекция

преглед при гинеколог

 

Понякога обаче кървенето може да е признак за по-сериозни състояния по време на бременността, като:

 

химическа бременност – тя представлява спонтанен аборт в много ранен стадий от бременността. Смята се, че 75% от случаите на спонтанен аборт са химическа бременност. Много жени дори не разбират, че са били бременни, тъй като това състояние настъпва много рано – преди 5-та седмица от бременността. Кървене се появява, когато дойде датата на менструацията.

 

аборт – той представлява загуба на бременността в момент, в който бебето не е способно да оцелее извън матката – през първите 20 седмици. В случай на аборт, кървенето, което се получава бива придружено обикновено от спазми или силни коремни болки.

 

зацапване, кървене, бременност, причини, плацента, аборт

 

извънматочна бременност – за извънматочна бременност говорим, когато оплодената яйцеклетка не се имплантира в матката, а на друго място. Най-често това се случва в маточните тръби. Извънматочната бременност не може да напредва нормално и може да е опасна за живота на майката, ако остане недиагностицирана.

 

моларна (гроздовидна) бременност – тя се характеризира с анормален растеж на доброкачествено образование в матката след оплождане, което няма как да се развие в нормален фетус.

 

Всяко вагинално кървене по време на бременността може да бъде симптом за проблем, така че е важно да се консултирате със своя лекар незабавно. Дайте му информация за количеството кръв или зацапване, опишете му общото си състояние, за да може той да добие представа за ситуацията.

 

зацапване, кървене, бременност, причини, плацента, аборт

 

Отидете на преглед незабавно, особено ако кървенето ви кара да се чувствате отпаднали или ако е толкова силно, че пропива дамска превръзка. Следете температурата си и не пренебрегвайте кървенето, особено ако е придружено с болка.

 

Последните 20 седмици

 

Въпреки че рискът от спонтанен аборт след първите 20 седмици намалява, тъй като ранните усложнения вече не са фактор, кървенето през втората половина от бременността не трябва да се пренебрегва, особено ако не е еднократно. Причините за него могат да бъдат:

 

полов акт

 

вземането на проба от шийката на матката – това се прави по-често в третия триместър

 

плацента превия (предлежаща плацента) – състояние, при което плацентата е разположена в близост до цервикалния канал или го покрива частично или напълно.

 

зацапване, кървене, бременност, причини, плацента, аборт

 

отлепване на плацентата – преждевременно отлепване на плацентата от нормалното ѝ място. Може да доведе до тежко вагинално кървене и поставя майката и бебето в опасност. Това е най-често срещаната причина за сериозно кървене в края на бременността. Среща се рядко – в около 1% от бременностите.

 

преждевременно раждане – вагиналното кървене е придружено от спазми или контракции, чувство за натиск в областта на таза или болки в гърба преди 37 гестационна седмица. Може да има сериозни последствия за бебето. След 37 седмица, това може да е началото на нормално раждане.

 

Всяко кървене по време на бременността е основателна причина за разговор и консултация с лекар.

 

Снимки: Abhijit Chendvankar, Kate Dreyer, katya_alagich, ~David Foter.com

Добави коментар