бременност, кървене, триместър, раждане

Кървене по време на бременност – втори и трети триместър

Най-често кървенето по време на бременността се появява през първия триместър. Не е изключено обаче, да се появи и във втория или третия триместър.

 

Анормалното кървене в края на бременността може да е сигнал за сериозен проблем с майката или бебето. Никога не трябва да го пренебрегвате. Ако по време на втория или третия триместър се появи кървене, незабавно се обърнете към своя лекар. Ето и какви могат да бъдат възможните причини:

 

Плацента превия (предлежаща плацента)

 

Това състояние възниква, когато плацентата е разположена в долната част на матката и частично или напълно покрива отвора на родовия канал. Плацента превия е рядко срещано състояние. Наблюдава се едва при 1 от всеки 200 бременности. Кървенето, причинено от плацента превия, може да бъде безболезнено, но е извънредна ситуация, изискваща незабавна лекарска намеса.

 

бременност, кървене, триместър, раждане

 

Отлепяне на плацентата

 

При около 1% от бременностите, плацентата се отделя от стената на матката преди или по време на раждането и се събира кръв между плацентата и матката. Отлепянето на плацентата може да бъде много опасно животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето. Други признаци на това състояние са силни абдоминални болки, съсиреци, изпадащи от влагалището, болка в матката и болка в гърба.

 

Руптура на матката

 

В редки случаи, белег от предишно цезарово сечение, може да се отвори по време на бременността. Руптурата на матката може да бъде живото застрашаващо състояние. Подобно усложнение изисква извънредна медицинска помощ. Други симптоми на руптура на матката са болка и чувствителност в корема.

 

Четете още: Фактори за рискова бременност – част 1

 

Ваза превия

 

В това много рядко състояние, развиващите се кръвоносни съдове в пъпната връв или плацентата, преминават през отвора на родовия канал. Ваза превия може да бъде много опасна за бебето, защото кръвоносните съдове могат да се разкъсат, причинявайки силно кървене и загуба на кислород. Други признаци за това състояние са абнормен сърдечен ритъм на плода и прекомерно кървене.

 

бременност, кървене, триместър, раждане

 

Преждевременно раждане

 

Вагиналното кървене в края на бременността може да е знак, че тялото ви се готви за раждане. Няколко дни или седмици преди началото на раждането, тялото ви ще изхвърли слузестата тапа, която е покривала отвора на матката.

 

Тази слузеста тапа вероятно ще съдържа малки количества кръв. Ако кървенето и другите симптоми, че раждането започва, се появят преди 37 гестационна седмица, незабавно се свържете с лекар, тъй като вероятно раждате преждевременно.

 

Други симптоми на преждевременно раждане, са стандартните симптоми на раждане – контракции, вагинално течение, тежест в корема, болка в долната част на гърба.

 

Четете още: Вътреутробни манипулации при рискови бременности

 

Други причини

 

Други причини за кървене в края на бременността, могат да бъдат:

нараняване на шийката на матката или влагалището

полипи

рак

Добави коментар