Кървене от носа по време на бременност

Вашето тяло преминава през много промени по време на бременността. Вие може да сте къметлиийки или пък да преминете през различни видове неразположения на бременността.

 

Кървенето от носа може да е един от тях. Кървенето и запушването на носа са много чести оплаквания през този период. По време на развитието на бременността обема на кръвта се увеличава.

 

Комбинацията от хормонални промени и увеличаването на притока на кръв допринася за някои от носните проблеми на бременността. Много жени се оплакват, че се чувстват претоварени, имат главоболие, както и от по-чести кръвотечения от носа, когато са бременни.

 

Как да спрете кървенето от носа?

 

Седнете и хванете края на носа си. Не лягайте. Главата ви трябва да е по-високо от сърцето. Не накланяйте главата си назад, защото може да погълнете отново кръвта. Това може да доведе до болки в стомаха или гадене.  Дръжте носа си защипан, като прилагате натиск за 10 мин. Дръжте носа достатъчно дълго, за да може съсирването на кръвта да спре притока.

 

Четете още: Световъртеж по време на бременност

 

Кубче лед също може да е от полза. Ледът свива кръвоносните съдове. Ако все още кървите дори след 10 мин., продължете с натиска. Отпускайте натиска за да разберете дали кървенето е спряло. Ако носът ви кърви и след 20 мин, се обадете на вашият лекар.

 

Как да предотвратите кървенето от носа?

 

Избягвайте изсушаващи назални лекарства като спрейове и капки. Трябва да се консултирате с лекаря си за всички лекарства, които приемате.

 

Избягвайте много тежки парфюми, които могат да раздразнят носа ви.

 

Използвайте овлажнител. Овлажнителите помагат да запазят въздуха в стаята влажен. Това ще предпази носните проходи от изсушаване.

 

Не издухвайте носа прекалено силно.

 

Старайте се винаги да сте добре хидратирани. Пийте много течности, за да пазите носните мембрани.

Добави коментар