Къпане и повиване на новороденото

За предпочитане е къпането на бебето да се извършва с течаща топла вода. Така се премахва възможността замърсена от седалището вода да попадне в устата и по лицето на детето. Бебето може да се къпе спокойно и във вана или коритце, като предварително се измива седалището му.

 

Ако пъпният остатък не е паднал, новороденото трябва да се къпе чрез обливане, като пъпчето се запазва сухо. Ако пъпният остатък случайно се намокри, то той се подсушава с памуче, натопено в спирт.

 

Температурата на въздуха в стаята по време на къпането трябва да бъде около 22-24 градуса. След първия месец детето може да се къпе при стайна температура. Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото – 36-38 градуса.

 

Четете още: Какво да прави майката, ако бебето непрестанно иска да суче? А ако няма апетит?

 

Придържането на бебето при къпане изисква известно умение, ако не разполагате с анатомична подложка. С лявата ръка обхващаме неговото ляво рамо и мишницата, така че главичката на бебето да легне върху китката и предмишницата на къпещия го. С дясната ръка се хващат крачетата на бебето и то се потапя внимателно във водата.

 

Най-напред се измиват главичката, лицето, шията и гърдичките. След това с помощта на дясната ръка бебето се обръща, така че то да легне с гърди върху лявата ръка, като с пръсти се държат дясното му рамо и мишницата. Измиват се гръбчето, седалището и крачетата. Особено внимание се обръща на гънките, където обикновено се задържа мъх от пелените, кожен секрет и други материи, които могат да предизвикат дразнене и възпаление.

 

Необходимо е да се измият и дланите на бебето, като се разгърнат пръстчетата му. Преди бебето да се повие трябва да се попие водата от кожата му, без да се бърше, тъй като кожата му е много нежна. Добре е слабинните гънки и седалището да се намажат с олио или бадемово масло. Някои бебета понасят много добре пудренето с талк или детска пудра. Ако в областта на седалището или кожните гънки в слабинната област на бебето се появи възпаление, то те трябва да се намажат със специализирано средство, което е препоръчително да се предпише от лекар-педиатър.

 

Четете още: Кога бебето ми може да спи само?

 

Преповиване на бебето трябва да се прави преди всяко хранене независимо от това дали се храни от гърда или с биберон. Препоръчително е преповиването да се прави преди хранене, за да не го местите и повдигате с пълно коремче, това може да предизвика повръщане.

 

Новороденото мокри пелените почти на всеки час. Освен това то се изхожда по голяма нужда 3-4 и повече пъти в денонощието. Затова се налага подсушаване няколко пъти през денонощието – при всяко кърмене. По правило подсушаването става преди кърмене, за да не се нарушава сънят на бебето след като се насуче. При момиченца почистването на седалището се извършва чрез избърсване в посока от половите органи към ануса. След това седалището се измива с топла течаща вода.

 

След превръзването на пъпната връв нейният остатък остава свеж само първите 2-3 дни. През следващите дни остатъкът изсъхва и към края на първата седмица обикновено пада. След падането на пъпния остатък остава малка раничка, която заздравява за няколко дни. При забавено зарастване на раничката, при секретиране на гноевидна или кръвениста материя от нея е необходимо преглед и лечение от лекар-педиатър.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар