Кръвно налягане по време на бременност

Нормално е по време на бременността да имате проблеми с кръвното налягане.

 

Още при имплантирането си, яйцеклетката разрушава стените на кръвоносните съдове на майката, за да черпи необходимите за развитието си хранителни вещества и кислород. Благодарение на кръвният обмен майка-дете, то образува своя скелет, мускули, кожа и органи. Поради това обемът на кръвта на майката значително нараства, заедно с нуждите на плода, които постоянно се увеличават.

 

Кръвообращението и сърцето са първите засегнати механизми в тялото на майката. За нормална горна граница се смята от 120 до 140, а за долна граница – от 70 до 90. Граници, излизащи извън тези рамки се смятат за високо или ниско кръвно налягане. 

 

Всяко колебание на кръвното налягане от нормалните стойности нарушава кръвотока към плацентата, а с това и правилното захранване на плода с кислород и хранителни вещества. Ако не се стабилизира навреме, то прогресира в по-високо или в по-ниско (според кръвното ви налягане) и спира кръвотока към плацентата, което води до фатални последици за плода.

 

В никакъв случай не лекувайте кръвното си налягане с лекарства, защото те довеждат до бъбречни проблеми.

 

Високо кръвно налягане – Хипертония

 

Възможно е да не почувствате дори резките колебания докато лекаря ви не го установи. Желателно е да имате апарат за мерене на кръвното налягане и ако не можете сама то някой друг да ви го мери 2 пъти в седмицата.

 

Четете още: Високо кръвно налягане

 

Признаци:

• подуване на ръцете;

• отоци по лицето и краката;

• бързо наддаване на телесно тегло, което е повече от 1 кг на седмица;

• главоболие;

• зрителни смущения.

 

Ако имате отоци по краката и стъпалата, направете следния тест: вдигнете краката на високо и стойте така 30 мин. Ако отоците не са спаднали, това означава, че вероятно имате проблем с кръвното. Ако отоците са почти или напално спаднали, това означава, че имате застой на кръвта в долните крайници.

 

Лечение: Добре ще ви се отразят храни като чесън, мед с орехи, салати, подправени с ябълков оцет, избягвайте тлъстите мазни меса.

 

Предотвратяване застоя на кръвта в долните крайници:

 

Избягвайте дългото стоене права, всяка вечер си правете 10-15 мин. почивка с вдигнати крака като са над нивото на главата, спете поне през ден на лявата си страна с което налягането върху главната артерия която основно придвижва кръвта от долните крайници до сърцето намалява като по този начин се предпазвате и от разширени вени.

 

Ниско кръвно налягане – Хипотония

 

Спазват се същите предпазни мерки както при високото кръвно като се мери пак 2 пъти в седмицата.

 

Признаци:

• отпадналост;

• сънливост;

• горещи вълни по тялото;

• зрителни смущения.

 

Четете още: Високо кръвно и бременност

 

Лечение: Консумирайте коприва или си направете чай от коприва. Много хора смятат, че кафе, кока-кола, горещ шоколад, шоколадови бонбони, ще повлияят добре на ниското им кръвно налягане. Истината е, че всички тези храни и напитки повишават кръвното налягане рязко, но за малко, така че са добър вариант, ако спешно имате нужда да повишите кръвното си. За решение на проблема в по-дългосрочен план – не забравяйте да пиете много течности.

 

Прималяване

 

Проявява се в първи и трети триместър – бременните жени по принцип са с по-ниско кръвно налягане и по тази причина усещат прималяване.

 

Симптоми: Виене на свят и нестабилност. Необходимост да седнете или да полегнете.

 

Какво да правите:

• не стойте неподвижно твърде дълго време;

• ако внезапно ви прималее, седнете и сложете главата си между коленете, докато ви стане по-добре;

• когато лежите, седите или вземате топла вана, ставайте внимателно и бавно;

• ако лежите по гръб, първо се обърнете на една страна.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар