бременност, възраст, рискове, аборт, фетална морфология

Крие ли рискове бременността след 35 години?

Средната възраст за забременяване и раждане постоянно се увеличава в последните години.Съвременният начин на живот на младите хора и желанието за преследване на кариера кара все повече жени и двойки да изчакват със създаването на деца“, обяснява проф. Таня Тимева, репродуктивен специалист в МК „Д-р Щерев“.

 

Създаването на поколение след определена възраст крие някои рискове. Развитието на медицинските грижи в акушеро-гинекологичната практика дава шанс за лека и спокойна бременност и безпроблемно раждане и при жени над 35 години.

 

Защо бременността след 35 години е по-рискова?

 

Рисковете при по-късната бременност са свързани най-вече с генетични увреждания при плода, спонтанен аборт и появата на придружаващи заболявания при бъдещата майка. „В основата на опасността от спонтанен аборт, от една страна, е по-голямата вероятност в яйцеклетката да има хромозомни аномалии. Тогава, на принципа на естествения подбор, ембрионът спира да се развива.

 

бременност, възраст, рискове, аборт, фетална морфология

 

От друга страна, причина за повишения риск от спонтанен аборт е невъзможността на организма да задържи плода. Матката се състои от мускулна и съединителна тъкан. С напредването на възрастта съединителната тъкан нараства и намалява мускулната, а това може да възпрепятства матката да се увеличава достатъчно“, коментира проф. Тимева. По думите ѝ е много важно да се знае, че опасностите не са такива при майки, които очакват второ или трето дете.

 

За повече спокойствие при бременност над 35

 

По-късното забременяване и потенциалните проблеми от него могат да се контролират, когато жената ходи на редовни прегледи при наблюдаващия акушер-гинеколог. Важно е да се правят всички изследвания, а менюто да е здравословно, разнообразно и балансирано. Ограничаването на стреса също е сред водещите фактори за безоблачна бременност.

 

Четете още: Страничните ефекти на бременността, които никой не ви казва

 

Своеобразна застраховка

 

По-късното зачеване може да доведе до хромозомни аномалии при плода. Заради това феталната морфология е изключително важна при жени над 35 години. Правят се няколко такива прегледа в различните триместри от бременността. През първи триместър, между 11 и 13 гестационна седмица, се установява рискът от хромозомни аномалии при бебето, както и вероятността за усложнения при майката.

 

бременност, възраст, рискове, аборт, фетална морфология

 

Втората феталната морфология трябва да бъде между 19 и 23 гестационна седмица. Тогава се оценява анатомията на плода и се изключват или установяват аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на бебчето, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове. 

 

През трети триместър, между 30 и 32 гестационна седмица, е изключително важно да се направи т.нар. късна фетална морфология с доплерово изследване, чрез която се оценява как се чувства бебето в майчината утроба. Разбира се и дали има нужда от повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог и екипа по време на раждането.

 

Четете още: Най-честите въпроси задавани от бременната жена

 

Развитието на медицинските услуги позволява всяка жена, която планира забременяване след 35-годишна възраст, да замрази яйцеклетки предварително. Така се съхранява генетичен материал за бъдещето доста преди навършване на рисковата възраст. Това обаче не намалява опасността при майката да се появи миома на матката, диабет, инфекция, анемия и т.н.

 

бременност, възраст, рискове, аборт, фетална морфология

 

Секцио или естествено раждане при по-късна бременност?

 

Много от жените, които забременяват след 35 години, смятат, че трябва да родят секцио. Това не е задължително. Видът на раждането зависи от абсолютни и относителни фактори. „Възрастта е сред относителните индикации, така че дали ще се избере раждане по естествен път или секцио, се преценява от лекаря според индивидуалния случай. Важна е нагласата на пациентката. Ако тя твърдо държи да се направи операция, без да има медицински индикации за това и след като сме ѝ разяснили рисковете от цезаровото сечение, ние уважаваме решението ѝ“, обясни проф. Тимева.

 

Но не трябва да се забравя, че децата родени със секцио, се адаптират по-трудно, а при втора бременност се увеличава опасността от усложнения при износването. Затова проф. д-р Тимева съветва да не се подхожда с лека ръка към това решение.

 

Четете още: Кога да потърсите лекар по време на бременността?

 

Когато бременността не настъпва

 

Според препоръките на Световната здравна организация, всяка жена, която прави опити да забременее след 35-годишна възраст, но шест месеца това не се случва, трябва да си направи преглед при специалист. „Всяка втора жена с фертилен проблем, която търси помощ от нашата клиника, е над 35-годишна. Данните на Медицински комплекс „Д-р Щерев” показват, че успеваемостта на процедурите за асистирана репродукция при жени над 35 години е в пъти по-ниска, отколкото при пациентките, потърсили лекарска помощ под тази възраст“ отбелязва проф. Тимева.

 

Материалът е подготвен в партньорство със специалистите от:

щерев, болница

Добави коментар