Крещящо дете – как да се справите?

Гневните изблици при малките деца са често срещан проблем. Те лесно се разстройват, но не разполагат с необходимите вербални умения, за да кажат това, което искат. В много случаи, това чувство на неудовлетвореност води до крясъци и гневно избухване. Важно е да дисциплинирате детето си, по подходящ за възрастта му начин, за да спрете бъдещите гневни изблици.

 

Стъпка 1: Следете как се променя детето ви

 

Това е много важна част от дисциплинирането му. Това, което е работило преди половин година, може да не работи вече, когато детето е на 2 годинки. Или това, което върши добра работа при едно дете не винаги е ефективно за друго.

 

Стъпка 2: Мислете като две годишно дете

 

Можете да реагирате по-добре на неговото поведение, ако знаете какво го кара да се държи така. Често възрастните не разбират как мислят децата им. На тази възраст децата са импулсивни, което ги кара да правят или опитват неща, които са безсмислени. Разберете защо едно дете прави определено нещо, преди да се опитате да го коригирате.

 

разсейване, дете, проблем, вербални умения

 

Стъпка 3: Разсейте детето си

 

Ако детето ви плаче и крещи се възползвайте от факта, че то не може да фокусира вниманието си за прекалено дълго върху крещенето. Можете да го разсеете, като му предложите нова дейност или играчка. Ако не се получи, отидете в друга стая. Ако сте в магазин, излезте навън за малко. Може да опитате да направите нещо неочаквано, като например смешна физиономия, да издадете странен шум или да говорите от името на говореща кукла, направена от чорап.

 

Четете още: Реални последици за лошо поведение

 

Стъпка 4: Давайте избор на детето си

 

Дайте му някакъв контрол при вземането на решения, за да намалите неудовлетвореността от това, че не получава това, което то иска. Ако крещи за сок, например, дайте му избор между вода и мляко. Ако се съпротивлява да се облече сутрин, дайте му право на избор – какво иска да направи първо – да си измие зъбите или да се облече.

 

дете, избор, крещене, вербални умения

 

Стъпка 5: Успокойте го

 

Едно дете няма да е в настроение да слуша и определено няма да чуе или запомни почти нищо по време на неговото гневно избухване. Заведете го на тихо място, за да се успокои. Това важи и за избухванията на обществени места. Ако е необходимо, вземете детето си в колата и изчакайте с него докато се успокои, преди да завършите пазаруването.

 

Четете още: 10 начина да научите детето си да взема самостоятелни решения

 

Етап 6: Познавайте границите му

 

Ако детето ви е уморено и гладно, не го насилвайте, да започнете нова дейност или да довърши старата. Когато видите, че се нуждае от почивка или хапване, просто му ги осигурете.

 

Етап 7: Останете непреклонни

 

Удовлетворяването на всички желания на детето ви само ще ви донесе проблеми в бъдеще. 

 

Снимки: GwiR, Frisno, ellyn. Foter.com

 
Добави коментар