Красиви сте! А дали ви е удобно?

Автор: Таня Димитрова

Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

 

Няма човек, който да не желае да бъде харесван. И това е нормално. Премереното его е полезно, защото е знак, че се ценим достатъчно и се грижим за самочувствието и визията си. Дори ако някой каже „Мен не ме е грижа какво мислят другите за външния ми вид” – едва ли ще е 100% искрен. Същевременно, същия този човек непременно би оценил  комплимент от околните… ако естествено получи такъв.

 

Въпросът е как да не се вманиачаваме в опитите си да бъдем модерни и екстравагантни, как в стремежа си за актуалност да не пожертваме комфорта. Или казано накратко, какъв е баланса между удобство и мода.

 

Обувките

 

 

Често срещана гледка, предизвикваща микс от умиление, съжаление и възхищение е тази на жена, разхождаща се в бял ден по улиците с обувки на високи токове… много високи (и тънки) токове, на платформа, която едва, едва пристъпва с тях.

 

красота, удобство, мода, дрехи

 

Да, истина е, че високата обувка придава на крака сексапил, прави го да изглежда по-дълъг, повдига дупето, действа предизвикателно. Но дали е подходяща? Имиджа на стилна дама не страда ли от съчетанието с лоша, вдървена походка? И най-вече, не вреди ли на здравето – поради риска от контузиии, болки в краката и отоци на глезените.  

 

Вижте още: Високите токчета – Дневникът на една кифла

 

Естествено, никой не твърди, че трябва да обуем галоши или джапанки, само за да ни е най-удобно, но идеята е да подбираме такива обувки, които да прилягат на същността ни, които да придават на походката ни лекота и грация. Това съчетание наистина ще е красиво!

 

Аксесоарите

 

Аксесоарите са много интересни. Те придават индивидуалност на жената и подчертават красотата на тоалета. Говорим за бижута, шапки, шалове. Ако не са подбрани естетически да са в хармония с облеклото, а също и да са безопасни за тялото, те могат да причинят доста сериозни проблеми. Да не говорим за неловките ситуации като например дълъг шал, прищипан от вратата на асансьор, който тъкмо тръгва…

 

красота, удобство, мода, дрехи

 

Обици, които са тежки и опъват меката част на ухото също е добре да се избягват. На първо място те не изглеждат красиво, а и едва ли са подходящия начин да си направим „флеш”.

 

По-добре е да подберем обици, които са с нормални размери и тегло. Такива, които наистина ще подчертаят красотата ни, дори и да не бъдем прекалено модерни или екстравагантни. Целта ни е да сме красиви и да се чувстваме добре.

 

Шапките понякога също са капризни – не всеки тип шапка е удобна за носене. Някои дами с усилия се опитват да задържат шапката на главата си и постоянно я наместват при всеки повей на вятъра. Излишно е да се измъчваме, ако тя не е функционална и не ни предпазва от слънце, вятър или студ.

 

Вижте още: „Суетата – любимият ми грях!”, Ал Пачино

 

Деколтето

 

Деколтетата са много привлекателни, подчертават женската красота, разнообразни са. Но изкушавайки се да сложим по-отворено деколте (за да приковем нечий поглед или просто да се чувстваме свободни) често си гарантираме и неудобство. Понякога то обсебва вниманието не само на мъжкия пол, но и нашето собствено внимание – като придърпваме често блузката си, постоянно внимаваме да не показваме повече, отколкото смятаме за необходимо, и т.н.

 

Нека внимателно подбираме дрехите си според ситуацията и само в специални случай да слагаме нещо „по-така”.

 

красота, удобство, мода, дрехи

 

Гол гръб

 

Гол гръб – да, изглежда страхотно през летния сезон! Проблемът е, когато показва повече плът, отколкото е необходимо. Тогава се чудим как да застанем, че да не разкрием прекалено предизвикателна гледка. Или как да сложим бельо, което да не се вижда. Освен това, при сядане на столове или мека мебел (особено ако е тапицирана с кожа) много често от изпотяването и допира с голата кожа се получава „залепване” – и при ставане болезненото „отлепване” оставя гърба зачервен, „разчертан” и раздразнен.

 

Прекалено тесни или широки дрехи

 

Има рокли, в които изглеждаме невероятно. Чудесни сме, но движенията ни са доста ограничени. Опитите спокойно да се качим в превозно средство, например, остават неуспешни. Същото може да се случи и с нееластичните ни и прилепнали панталон или пола.

 

Е, прекалено широките дрехи тип „торба” също може да предизвикат дискомфорт… особено ако се оплетем в тях при забързано движение или тичане.

 

Винаги, когато подбираме дрехите си, трябва да се питаме „Как ще се чувствам физически и емоционално?” Защото, дори и дрехата да е удобна, ако тя не ви допада, то няма да пасва на психическата ви същност. А за да изглеждаме привлекателни и да бъдем атрактивни, ние трябва да се чувстваме уверени. Дрехите са като наша втора кожа и ако не паснат на душевността на носещия ги човек,  опитите му да е красив или модерен ще са неуспешни.

 

За да не забавляваме околните за наша сметка, нека бъдем себе си и да позволим на вътрешния ни глас да диктува модата, като не оставяме на някой друг да взема решението за външния ни вид вместо нас.

 

Можем да бъдем красиви и да се чувстваме удобно, без да подлагаме тялото си на дискомфорта да бъде облечено в чужди дрехи. Харесвайте себе си, обичайте се, ценете се – това е най-добрият начин да бъдете харесвани и от околните, защото красотата извира от вашата душевност и индивидуалност.

 

Снимка: digitalart, imagerymajestic, adamr FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар