Котките и интензивното мяукане

Защо котките мяукат? Причините се променят, защото те порастват от котенца в котки. Котенцата мяукат за майките си, когато са гладни, когато им е студено или са изплашени. Но след като пораснат, те използват други звуци, за да общуват помежду си.  Мяукането обаче е запазено за комуникацията с хората.

 

Разбира се, размерът на мяукането варира  в зависимост от породата и дори котката. Ориенталските породи, особено сиамските котки, са известни като големи „говорители”, така, че всеки, който не  харесва мяукането би трябвало да е наясно с тези породи.

 

А някои котки просто изглеждат сакащ искат да чуят собствените си гласове, а други искат да завържат разговор с техните собственици. Ако вашата котка говори малко повече отколкото искате, опитайте се първо да разбетете причината. След като знаете причината, ще можете да работите за да научите вашата котка да мяука по-малко.

 

Защо котките мяукат толкова много?

 

Те мяукат поради много причини, от сериозни до просто търсене на внимание. Ето някои от тях:

 

Заболяване: Първата стъпка е задълбочен преглед от вашият ветеринарен лекар. Многобройни заболявания могат да доведат до това котката да чувства глад, жажда, болка, всяко от тези неща може да доведе до прекомерно мяукане. По-възрастните котки също могат да развият хиперфункция на щитовидната жлеза или бъбречно заболяване, като и двете могат да доведат до прекомерни звуци.

 

Котките и интензивното мяукане

 

Жажда за внимание: Котките не обичат самотата.  Те често мяукат за да започнете играта или да ви накарат да си говорите с тях. Ако искате да прекратите това мяукане, спрете да отговаряте, когато това се случва. Давайте и внимание, когато тя е тиха. Ако започне да мяука отново, излезте и се поразходете, но не игнорирайте вашият любимец. Прекарвайте време всеки ден с нея, играйте, говорете си с нея. Уморен домашен любимец е по-тих любимец.

 

Иска храна: Някои котки мяукат всеки път, когато някой ходи в кухнята, надявайки се да получат храна. Има много котки, които стават много вокални, когато наближи времето за хранене. Ако това е проблема, не хранете котката, когато мяука. Изчакайте докато се успокои и след това и дайте храна, и не я глезете, когато мяука.

 

Четете още: Лекуват ли домашните любимци?

 

Поздравява ви: Много котки мяукат, когато собствениците им си идват у дома или просто, когато ви срещат в къщата. Това е труден за разчупване навик, в такива моменти гледайте на котката като на същество, което се радва да ви види.

 

Тя е самотна: Ако вашият домашен любимец прекарва твърде много часове на ден сам, помислете как да му осигурите за другарче или намерете друг начин за обогатяване на живота му. Оставете му играчки, например.

 

Стресирана котка: Котки, които изпитват стрес често стават по-гласовити. Нов домашен любимец или бебе, преместване и промяна на дома, заболяване или загуба на любим човек, може да превърне вашата котка в оратор. Опитайте се да откриете това, което стресира вашата котка и й помогнете да се адаптира към промяната. Ако това е невъзможно, дайте на вашата котка допълнително внимание и тишина за да се успокои.

 

Котките и интензивното мяукане

 

Възрастни котки: Котките, точно като хората, могат да страдат от форма на умствено объркване, когнитивна дисфункция, от напредването на възрастта. Те стават дезоориентирани и често плачат жално без видима причина, особено през нощта. Нощната лампа понякога може да ви помогне, ако котката ви не може да се ориентира през нощта, ветеринарния лекар също може да предпише лекарства, които помагат за облекчаването на симптомите.

 

Котки, които са разгонени: Ако котката ви не е кастрирана, може да очаквате много повече шум от нея. Женските мяукат, когато са разгонени, мъжките, когато ги подушат в този сезон. И двете могат да ви влудят. Може да кастрирате домашният си любимец, за да се предпазите от това.

 

Какво да НЕ правите

 

Уверете се, че няма проблем. Въпреки, че не искате да възнаграждавате мяукането, понякога то може да има уважителна причина – затворени са в стаята, купата с водата е празна или др. Проверете за тези неща и когато установите, че всичко е наред, може да игнорирате мяукането или пък да коригирате проблема, ако има такъв.

 

Не наказвайте котката си за мяукането. Насилването, виковете и хвърлянето на котката рядко води до резултати в дългосрочен план, по-скоро ще предизвика недоверие и тя може да не ви харесва.

 

Не я поощрявайте. Ако котката ви получава това, което иска чрез мяукане, вероятно положението ще се влоши. С други думи, то вероятно ще се влоши преди да се подобри. Просто продължавайте да възнаграждавате тихото поведение и да игнорирате мяукането, в крайна сметка котката ще разбере.

 

Снимки:  federico stevanin, artemisphoto, dan FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар