Котка или куче – как да избера?

Хората обичат домашните любимци. И има основателна причина за това – успоредно с безусловната любов и привързаност, домашните любимци могат да подобрят и общото здравословно състояние на стопанина си – да понижат нивото на холестерола, стреса, кръвното налягане и опасността от депресия. Освен това хора, които имат домашен любимец, се справят по-лесно с възстановяването след сърдечен удар или загубата на близък. Най-често срещаните по-големи домашни приятелчета са котките и кучетата, като са разделени почти по равно в домакинствата.

 

Фактори, които да вземете под внимание

 

Много хора предпочитат или кучета, или котки, като тези предпочитания не са непременно взаимно изключващи се. Някои хора са израснали с едното от двете животинчета и са се привързали повече.

 

котка, куче, домашен, любимец, семейство

 

Дали котката, или кучето е по-подходящият домашен любимец за вас, много зависи от начина на живот, който водите. Това, разбира се, е относително, взимайки се под предвид огромното разнообразие от породи. Например куче порода Чухуахуа и Ротвайлер имат нужда от съвсем различни грижи. Можете да обмислите и вариант да си осиновите непородисто куче или коте от приют или от познат.

 

Четете още: 7 съвета за лятната диета на вашия домашен любимец

 

Кога да изберете куче?

 

Ако сте енергични и се наслаждавате на природата, поддържате активен начин на живот и излизате често, то може би кучето е по-правилният избор за вас. Кучетата се нуждаят от тичане, чист въздух и редовни разходки, така че са най-подходящи за хора, живеещи в жилище с двор, в близост до паркове и други открити пространства. Кучетата могат да се взимат на екскурзии и доста често са любители на пътуванията.

 

котка, куче, домашен, любимец, семейство

 

За разлика от котките, те не живеят сами в природата и може би не е добра идея да ги оставите цял ден сами – ако работите дълги смени и работата ви е тежка и натоварваща, може би няма да успявате да обръщате на кученцето си вниманието, което заслужава. Ако все пак имате времето, желанието и пространството да се грижите за куче, ще бъдете възнаградени с един съпричастен, игрив и супер верен приятел.

 

Кога да изберете котка?

 

Ако имате ограничено пространство, натоварен начин на живот и искате домашен любимец, който не зависи напълно от вас, може би котката е по-подходяща от кучето. Котките са сравнително спокойни, независими и могат да стоят сами през по-голямата част от деня, особено ако могат да излизат и навън. Те не се нуждаят от специални разходки и ходене, въпреки че ще са много доволни да си поиграят с вас.

 

котка, куче, домашен, любимец, семейство

 

Котките не се нуждаят от толкова пространство като кучетата, особено ако имат безопасен достъп до градина, двор и т.н. Дори и да не разполагат с такъв, те могат да са в идеална форма, стига да имат подходящ хранителен режим, достъп до котешка тоалетна и играчки, които да стимулират физическата и умствената им дейност. Те имат нужда да общуват с хора. Това означава, че ако ви се налага да пътувате, ще трябва да намерите някой, който да се погрижи за котето ви докато сте извън града. Въпреки че те не разполагат с неизчерпаемата енергия на кучетата, те обикновено са самостоятелни и изключително любящи и релаксиращи домашни любимци.

 

Четете още: Грижа за котката след кастрация

 

Все още не можете да решите?

 

Много хора обичат котките и кучетата и споделят дома си и с двете. Двете животинки могат щастливо да живеят заедно, стига да създадете необходимия им комфорт и да ги представите едно на друго по подходящ начин. Ако вземете едновременно малко коте и кученце, те ще израснат заедно и ще се научат да живеят едно с друго почти мигновено. Това дори може да прерасне в едно страхотно приятелство.

 

Снимки: jenny downing, akk_rus, [JP] Corrêa Carvalho, TheGiantVermin Foter.com

Добави коментар