Конюктивит при децата

Причини

 

Конюктивата е лигавицата над очната ябълка и вътрешната страна на клепачите. Лесно може да се зарази от бактерия или вирус.

 

Инфекцията е по-честа, когато окото е вече раздразнено – например, ако е поpаднал химичен препарат или предмет в него. Понякога може да се развие и от чиста настинка.

 

Конюктивитът също може да стане възпаление заради алергична реакция, заболяване, което се нарича алергичен конюктивит.

 

Симптоми

 

Окото на вашето дете ще бъде зачервено и сълзящо, с болки и сърбеж. Понякога ще има зеленикав, лепкав секрет освобождаващ се от окото, което кара клепачите да слепват, докато детето спи. Кожата около очите изглежда подпухнала.

 

В бактериалния или вирусния конюктивит, едното или двете очи могат да бъдат засегнати. Ако детето ви има алергичен конюктивит и двете очи ще са сърбящи, сълзящи и често с характеристика на сенна хрема, включително сърбеж в носа и кихане.

 

Кога да се видите с вашия лекар

 

Добра идея е да посетите лекаря си, когато подозирате, че детето ви има инфекция в окото. Вие задължително трябва да посетите лекаря, ако:

 

Конюктивит при децата

 

– Инфекцията не изчезне след 3-4 дни, независимо от лечението.

– Тъканта около очите на детето (на кожата около клепачите) става подута, червена, болезнена.

– Детето ви има проблем със зрението.

– Детето ви има общо неразположение.

 

Лечение

 

Започнете с подържането на очите на детето чисти. Измивайте ги няколко пъти на ден с памук напоен в хладка вода.

 

Посъветвайте се с лекаря си за подходящо лечение. Ако лекарят смята, че инфекцията е причинена от бактериална инфекция, той може да предложи  да вземе проба от секрета, за да установи каква е бактерията.

 

Лекар може да предпише и антибиотични очни капки или мехлем за няколко дни.Ако не знаете как да ги ползвате, питайте лекаря или сестрата как да действате. Важно е да давате на детето лекарства няколко дни след като симптомите са изчезнали.

 

Ако детето ви има алергичен конюктивит, вашият лекар може да препоръча локални антихистамини или стягащи капки за очи. Вашето дете ще трябва да избягва всякакви алергични причинители. Алергичничт конюктивит не е заразен.

 

Снимки: Clare Bloomfield FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар