Конфликтът на Резус фактор

Много от нас са чували за резус (Rh) фактор, но малко хора знаят какво всъщност е. Това не е изненадващо, защото резус факторът не е нещо, с което се сблъскаме в ежедневието си. Веднага щом двойката започне да планира бременността обаче, несъвместимите резус фактори могат да предизвикат резус фактор конфликт.

 

Несъвместимост на резус фактор при бременност

 

Преди да разгледаме причините, които водят до резус фактор конфликт, нека разберем какво всъщност представлява резус фактора. Това е антиген (протеин), който се намира на повърхността на червените кръвни клетки (еритроцити). Той може да се намери при повечето хора (85%) и тези хора са Rh-положителни. Останалите хора (15%) нямат резус фактор, което означава, че те са Rh-отрицателни.

 

конфликт, резус, фактор, бременност

 

Причини за появата на резус конфликт

 

Има две ситуации, при които може да се появи резус фактор конфликт. Първо, когато на пациент с отрицателен Rh се прелее Rh-положителна кръв. Другата ситуация е, когато Rh-отрицателна майка има Rh-положителен плод.

 

Имунната система на майката с отрицателен резус фактор разпознава еритроцитите на плода с антигенни протеини на повърхността като чужди вещества и започва да прави антитела срещу тях. При разрушаване на еритроцитите те освобождават хемоглобин, който се превръща в билирубин – вещество, което в големи количества е токсично за плода и може да увреди мозъка му. Проблемът се получава, когато черният дроб и далакът работят за възстановяване на нивата на еритроцитите, което всъщност ги кара да увеличат размера си. От своя страна недостигът на хемоглобин води до недостиг на кислород, което може да доведе до различни усложнения в плода и дори до смърт.

 

Четете още: Бременност и резус-конфликт

 

Резус фактора се контролира от гените и антигенът се наследява. Ситуацията, при която жена с Rh-отрицателен, зачева дете с мъж с Rh-положителен, увеличава шансовете за появата на резус конфликт с до 75%. Тази бременност ще се нуждае от внимателно проследяване от специалист. Но наличието на резус конфликт не означава непременно, че е невъзможно такава двойка да има здраво бебе.

 

 

В повечето случаи Rh несъвместимостта не е проблем, ако това е първата бременност за майката. Кръвта ѝ, която не е в контакт с Rh-положителна кръв, все още няма Rh-антитела. Следователно Rh-несъвместимостта изключително рядко се развива по време на първата бременност. По време на втората бременност обаче, антителата се развиват в такива количества, че е много вероятно да се появи резус конфликт.

 

В случаите, в които еритроцитите на фетуса навлизат в големи количества в кръвоносната система на майката, тялото на майката съхранява така наречените клетки на имунната памет. По време на бъдещи бременности, тези клетки бързо ще атакуват резус фактора на бебето с антитела.

 

Четете още: Мога ли да забременея, ако…

 

Усложненията по време на първата бременност, които предизвикват производството на антитела в бъдеще, са следните:

спонтанен аборт – 3-4%

ектопична бременност – около 1%

терапевтичен аборт – 5-6 случая

естествено раждане – 10-15 случая

 

Rh несъвместимостта зависи пряко от количеството на еритроцитите на ембриона, навлизащи в кръвоносната система на майката. Рискът е по-висок при отлепване на плацентата и цезарово сечение.

 

Превенция

 

Всички бременни жени биват изследвани за кръвна група и резус фактор, още при първото посещение при своя лекар за проследяване бременността. Ако майката е Rh-отрицателна, тогава се прави кръвен тест и на бащата. Ако бащата е Rh-положителен, съществува риск за Rh несъвместимост. В този случай се предприемат мерки за предотвратяване на здравословни проблеми и спасяване на живота на бебето.

 

 

Бъдещата майка трябва да си прави кръвни изследвания всеки месец до 32 гестационна седмица. Тези тестове показват производството на антитела и тяхното количество в сравнение с количеството на еритроцитите на бебето. След 32-та седмица кръвният тест се взема на всеки две седмици. Седмичен кръвен тест се провежда след 35-та седмица и до раждането на бебето.

 

Такова внимателно проследяване на бременността помага да се открие евентуалното начало на Rh несъвместимостта и наличието на резус фактор в кръвта на фетуса. Ако новороденото е диагностицирано с резус фактор, майката веднага (в рамките на 72 часа след раждането) получава Rh имуноглобулин (серум). Тази мярка помага да се предотврати Rh несъвместимост при бъдещи бременности.

 

Четете още: Резус-фактор несъвместимост

 

Същите превантивни мерки трябва да се предприемат и в случай на усложнения по време на бременноста или хирургични процедури, засягащи плацентата, като: аборт, спонтанен аборт, извънматочна бременност, разкъсване на плацентата, наранявания на майката, вземане на проби с хорионбиопсия или амниоцентеза. Майката трябва да получи трансфузии на Rh-положителна кръв с тромбоцитен концентрат заедно с анти-D имуноглобулин.

 

Лечение на RH несъвместимост при бременност

 

Rh съвместимостта може да бъде потвърдена, ако кръвните тестове показват наличие на Rh антитела и броят им нараства. В този случай жената обикновено се настанява в център за пренатална грижа, където бременността ѝ се наблюдава внимателно и непрекъснато.

 

Снимки: photostock, Praisaeng, nenetus FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар