Мъж, гняв, ядосване, контрол

Контрол над гнева – само за мъже – част 1

Животът е непрестанен източник на причини за ядосване. Като се започне от сервитьорката, която вече 10 мин отказва да погледне към вас и да ви донесе сметката, шофьорът, който сутринта ви е засякъл с колата, задръстването, заради което закъсняхте за работа и куп други неща.

 

Въпреки че е съвсем естествено да се ядосвате за тези неща, при някои мъже гневът е по-силен, отколкото при други. Всъщност някои хора описват гнева като част от темперамента си. Всъщност има мъже, които се гордеят с това и го възприемат като символ за мъжественост. Има доза истина в това, че понякога може да почувствате и наслада от гневната си страна. Например, можете да усетите, че гневът ви помага да вдъхнете респект в околните.

 

Но недостатъците на тази черта от характера са повече от предимствата. Според някои проучвания гневът може да доведе дори до по-ранна смърт, в сравнение с по-спокойните хора. Доказателството за това е, че гневът като цяло влияе на здравословното ви състояние. А неконтролираният гняв влияе на брака, кариерата и като цяло – на качеството на живота ви.

 

Мъж, гняв, ядосване, контрол

 

И така, каква точно е тази емоция, която всички изпитваме, но за която рядко говорим и мислим? Как да разберете кога гневът е извън контрол и какво ни причинява?

 

Разберете какво е гневът

 

Просто емоция ли е гневът? Много често хората мислят така, но всъщност той е нещо повече. Той притежава едновременно психологически и физически изяви. Когато губите контрол по време на задръстване или друга провокация, нервната ви система предизвиква редица биологични реакции:

• нивата на хормоните (като кортизол) се увеличават

• дишането става по-бързо

• пулсът ви се ускорява

• кръвното ви налягане се покачва

• тялото ви се затопля и започвате да се потите

• зениците ви се разширяват

• появява се внезапно главоболие

 

Четете още: 4 начина да покажете на партньорката си, че я обичате

 

В общи линии тялото ви се подготвя за интензивна физическа активност. Това е първата част от реакцията на тялото – „Бий се или бягай!“.

 

Гневът има еволюционно предимство. Той не е просто човешка емоция. Страхът и гневът са присъщи и за животните. Те са се развивали цяла вечност, за да помогнат на животните да се борят и да оцеляват.

 

Мъж, гняв, ядосване, контрол

 

Рискове за здравето, до които води неконтролирания гняв.

 

Проблемът е, че в днешно време физическата реакция на организма ви в подобна ситуация, не е толкова полезна. Може би тази реакция е вършела работа, когато предците ни са се опитвали да предпазят пещерата от хищници, но тя определено не помага, когато работите в офис или чакате в задръстване по 1 час всяка сутрин.

 

Действително неконтролираният гняв има множество негативни последици. Според проучване проведено сред 13 хил. души, тези, за които са имали високи нива на гняв, но нормално кръвно налягане е по-вероятно да развият коронарна болест или инфаркт. Най-нервните и ядосани хора се оказали подложени на 3 пъти по-голям риск от сърдечен удар.

 

Четете още: Каква е реалната причина да имате ерекция сутрин?

 

Как гневът се превръща в болест? Физическата реакция на тялото ви на гнева е предназначена за кратко време – тя дава незабавен тласък, от който се нуждаете за да оцелеете. Но ако тази експлозия от хормони се задейства твърде често, може да нанесете на тялото си дългосрочни проблеми.

 

Хормоните на стреса могат да увеличат риска от артериосклероза, натрупване на плаки в артериите, което от своя страна да доведе до инфаркт и инсулт. Тези хормони могат също да повишат нивата на С-реактивен протеин (CRP), което причинява възпаления. Друго проучване установява, че по-гневните хора имат 2-3 пъти по-високи нива на CRP от останалите. Гневът може да причини и смущения в сърдечния ритъм.

 

Мъж, гняв, ядосване, контрол

 

Гневът е свързан и с депресията. Хората, които посочват, че се ядосват често, са много по-малко склонни да се грижат за себе си. Те са по-склонни да пушат, пият прекалено много, да се хранят с лоша храна. Много по-малко вероятно е да спортуват. Във всички случаи, гневът е свързан с нездравословният начин на живот.

 

Продължава на: Проблеми с гнева – само за мъже – част 2

 

Снимки: be creator, arileu, Tymtoi Foter.com

Добави коментар