Контрацепция: Кой метод сте използвали и какво означава това сега?

Спрели сте да използвате контрацепция. И сега какво? Какво се случва с тялото ви?

 

Към момента, в който сте готови да мислите за създаване на семейство, може би вече сте прекарали 5, 10 или дори 20 години от живота си взимайки мерки да не забременеете. Но когато дойде време да обърнете всички тези усилия в друга посока, сигурно се чудите какъв е ефектът на всичките тези контрацепционни методи, които сте използвали през годините върху тялото ви сега и има ли изобщо такъв.

 

Добрата новина е, че с няколко изключения, веднага след като спрете контрацептивите, способността ви да зачевате се връща в нормалното си състояние. Да, тази способност ще се върне към нормалното си състояние, но все пак няма да бъде перфектна.

 

Вашата плодовитост ще зависи от много фактори, които нямат нищо общо с контрацептивите, които сте използвали. Например влияние може да окаже и възрастта ви, понеже са минали години, през които сте използвали предпазни средства.

 

плодовитост, забременяване, контрацептиви

 

Има също и множество здравословни и лайфстайл въпроси, които засягат плодовитостта. Представяме ви някои форми на контрацепция и това, което трябва да знаете за тяхното влияние върху плодовитостта.

 

Бариерни методи

 

Ако сте използвали презервативи или диафрагма за контрол на раждаемостта, само трябва да ги оставите в чекмеджето, на нощната масичка или дори да ги изхвърлите. Като бонус, досегашното използване на презервативи може по-скоро да е помогнало на плодовитостта ви, понеже предпазват тялото ви от полово предавани инфекции като хламидия и гонорея.

 

Четете още: Мога ли да забременея, ако…

 

Хапчета

 

Жените имат погрешна представа, че когато спрат противозачатъчните, трябва по някакъв начин да изчистят тялото си, преди да се опитат да забременеят. Но има много бебета, които са заченати, точно когато майките им са спрели на хапчета, а и множество изследвания не са показали повишен риск от вродени дефекти в тези бебета.

 

хапчета, противозачатъчни, забременяване

 

Що се отнася до идеята, че отнема няколко месеца да имате овулация, след спирането на хапчетата, това е заблуда. Овулацията трябва да започне в рамките на седмици. Проучванията показват, че в рамките на една година след спирането на противозачатъчните, 80% от жените, които искат да забременеят, забременяват. Другите хормонални методи на контрацепция също не влияят на плодовитостта, когато спрат да бъдат използвани.

 

Хормонална инжекция

 

Хормоналната инжекция е контрацептив, който се инжектира в ръката или в седалището веднъж на 3 месеца, за да се предотврати овулацията на жената. Не е препоръчителен за жени, които искат да забременеят в близко бъдеще.

 

Четете още: Забременяване след спиране на контрацептивите

 

Хормоналната инжекция е доста ефективен метод за контрол на раждаемостта, който спира плодовитостта за месеци. Тя е надежден контрацептив за 3 месеца, но остава в тялото доста по-дълго време, защото е инжектирана в мускула.

 

След като веднъж попаднала там, е необходимо време да се изхвърли напълно от организма. Изследванията показват, че средното време, след което жената може да забременее без проблеми, е 10 месеца след последната инжекция, макар че е възможно да се настъпи бременност след като изтекат 3-те месеца от действието на инжекцията. Година и половина след последната инжекция, процентът на бременностите на бивши потребители на този метод е същия като при останалите методи за контрацепция.

 

инжекция, контрацептив, бременност

 

Вътрематочни спирали

 

Вътрематочните спирали, които са се завърнали доста през последните години, са били в черния списък на всички. Когато спиралата се отстрани, плодовитостта се повишава доста бързо, някъде като скоростта на противозачатъчните хапчета и хормоналната инжекция.

 

Който и метод на контрацепция да използвате, важно е да знаете, че след като спрете, има реални шансове да забременеете. Много жени, които са си мислил, че не могат да забременеят, се уверяват в противното. Не би ли било хубаво винаги да се случваше толкова лесно?

 

Снимки: Beppie K, NathanF, LyndaSanchez Foter.com

Добави коментар