Контракциите – да си останем у дома или да тръгваме за болницата?

При появата на първата контракция, особено ако за вас това е първо раждане е безсмислено да тръгвате с куфара в ръка към родилното. Имате на разположение много време – между първите контракции и пълното разкритие на шийката на матката ще минат много часове. Проверете тревогата да не се окаже фалшива.

 

Четете още: Контракции след секс

 

Често през последните седмици от бременността се наблюдават контракции на матката. Те са безболезнени и нередовни и не показват началото на раждането. Раждането наистина започва ако почувствате болезнени контракции в областта на кръста. Като поставите ръка на корема си ще почувствате как се втвърдява и същевременно как болките ви пронизват.

 

раждане, контракции

 

Ако болките не престанат след вземането на обезболяващо, това означава, че действително родовите контракции започват. Раждането се характеризира с равномерни контракции – все по-чести, все по-дълги и все по-силни. Ще почувствате как контракцията се надига отдолу и става все по-болезнена, докато матката ви се втвърдява. Контракцията достига някакъв връх след това се уталожва. През този период от време болката престава. Това е отпускането преди надигането на нова контракция. Отбележете си интервала между две контракции.

 

Четете още: Изтекоха ли ми водите? Кои са знаците?

 

Когато те започнат редовно да се появяват през 10 минути, може да потеглите за родилния дом.  Ако се касае за второ или трето раждане, тръгнете за родилното веднага след като контракциите станат редовни, защото разкритието при раждалите жени става по-бързо.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Снимка: Victor Habbick FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар