комуникация, мъж, жена, разговор

Комуникационни разминавания при мъжете и жените

Разликата в начина на комуникация на жените и мъжете може да доведе до наистина сериозни недоразумения, разстройване, противоречиви изводи, раздразнение и какви ли не емоционални катарзиси.

 

Защо понякога е толкова трудно мъжете и жените да говорят на един език? Ако вие и партньорът/ката ви срещате комуникационни проблеми във вашите отношения, продължете да четете.

 

Емоции и информация

 

Жените се свързват посредством разговор, докато мъжете посредством действие. Когато една жена говори, тя иска да сподели чувствата и мислите си, докато мъжът обикновено иска да сподели идеи, предложения, факти и избягва да говори за чувства и емоции. Това не означава, че мъжете никога не говорят за чувствата си, но може да се чувстват некомфортно да го правят.

 

комуникация, мъж, жена, разговор

 

Езикът на тялото

 

Жените използват невербална комуникация – контакт с очи, жестикулиране, мимики и т.н. Те обикновено предпочитат да водят разговор лице в лице, използвайки езика на тялото в комбинация с речта.

 

Мъжете от своя страна предпочитат да говорят, като са седнали на ъгъл един спрямо друг. Една жена може да жестикулира много, да повдига вежди, накланя рамене, кокетничи и т.н. Мъжът често предпочита да се отпусне в удобна поза и да не използва езика на тялото, а само речта.

 

Четете още: 4 начина да покажете на партньорката си, че я обичате

 

Модели на комуникация

 

Моделите на комуникация при мъжете и жените са различни. Една жена може да поддържа разговора със звуци като „Мхм“, „Ок“, „Ух“ и много други, за да покаже, че продължава да слуша и внимава в разговора.

 

Мъжът предпочита да седи тихо и да се съсредоточи върху това, което му се казва. Той може да интерпретира шумовете на жената по време на разговор като прекъсвания и това да го направи по-раздразнителен. Повечето жени когато са развълнувани говорят по-бързо и прекъсват събеседника си, което може да накара мъжа да спре да слуша или да се изнерви.

 

комуникация, мъж, жена, разговор

 

Кога и къде?

 

Мъжете често говорят повече по време на работа – там те споделят идеи, търсят решения и комуникират с определена цел. Жените комуникират по различен начин. Най-често една жена говори по телефона, у дома, с приятели. Тя обича да споделя.

 

Четете още: Как да ѝ кажеш, че живееш с родителите си?

 

Поради това, че мъжът и жената прекарват по-голямата част от комуникирането в различни области и с различна цел, е възможно да възникне пропаст, когато общуват един с друг, тъй като всеки от тях би предпочел различна тема на общуване и модел на комуникация. В помощ на двойките би могло да е доброто планиране на времето за формиране на разговор. Например, да се определи време, в което двойката да говори за чувствата си, ако липсата на интимност по време на разговора е причина жената да се чувства сама или дистанцирана от партньора си.

 

Снимки: Ed Yourdon, Collin Key, Ed Yourdon Foter.com

Добави коментар