Комбинирано столче за кола – група 0+/1 (за деца до 18 кг)

…продължение.

 

Тези детски столчета са проектирани  да защитават от новородени, до деца, които тежат 18 кг поставени в положение обратно на движението и до 30 (36) кг обърнати по посока на движението, в зависимост от модела. Комбинираните столчета са единствените, които могат да се поставят в различни позиции в зависимост от възрастта детето.

 

Обхватът на допустимото тегло на детето варира при комбинираните столчета, така че е важно да вземете под внимание неговите височина и тежест преди да закупите такова. Столчетата са тежки, не са много удобни за пренасяне, но могат да бъдат икономични, защото не е необходимо да купувате отделни столчета за различната възраст. Също така са добра опция за по-големи бебчета, които са надраснали своите детски столчета от група 0+, но се още трябва да се возят с лице обратно към посоката на движение.

 

Ако използвате комбинирано столче, се уверете, че то е подходящо за детето ви. Дребно детенце в голямо столче не е най-добрата опция.

 

Как се монтира комбинирано столче за кола

 

– И тук, както при детските столчета от група 0+ – бебчетата трябва да се возят на задната седалка – за предпочитане в средата, и трябва да са обърнати с лице обратно на посоката на движение (докато не достигнат възраст от 2 години, или максималната височина и тежест , препоръчани от производителите на столчето).

 

– За дете, което е достигнало лимита на височината и теглото преди да навърши 2 годишна възраст, е по-безопасно да се използва по-голяма комбинирана седалка.  По-дребните деца могат да ползват същата и след като навършат 2 годинки.

 

– След като детето ви достигне поне 9 кг и възраст от 1 годинка, седалката може да се обърне с лице в посока на движението, но е по-мъдро да запазите обърнатото положение колкото е възможно по-дълго.

 

– Прочетете ръководтвото на колата, за да разберете как да прикрепите детското столче с коланите. Проверете препоръчания ъгъл на наклон на столчето в зависимост от това дали е обърнато напред или назад.

 

– Използвайте коляното си за да притиснете столчето надолу, докато стягате коланите. Тук важи същото правило, както и като предишните седалки: столчето не трябва да мърда повече от 3 см от едната страна на другата или отпред назад спрямо колана. Ако това не е спазено е необходимо да затегнете колана повече.

 

– Някои колани могат да изискват заключващи устройства, проектирани специално да предпазват колана от отпускане.

 

– Проверявайте колко стегнати са коланите на детското столче преди всяка употреба.

 

 

Как да обезопасите детето си?

 

– Прочетете цялото ръководство(упътване) на столчето за кола.

 

– Раменните колани трябва да бъдат прекарани през най-ниските слотове за най-добра защита на бебето ви. Те трябва да са на или под раменцата на бебето.

 

– Комбинираните седалки имат обикновено 1 или 3 опции за коланите – колан с пет точки на минаване (2 през рамената , 2 през ханша и 1 между крачетата), над главата (тапицирана подобна на корито защита, която минава под детето), Т–образна тапицирана защита (под формата на Т или в форма на триъгълник , закачена за каишките на рамената). 5-точковият колан предоставя най-добрата защита за по-малките бебчета, защото ги обръщат плътно и не се препречват (приплъзват) на главите. Другите 2 начина на прикрепване могат да покрият лицето на бебето и не се препоръчват за дечица под 10 кг и по-малки от 1-годишна възраст.

 

– Коланите трябва хубаво да обгръщат детето, особено през раменете и тесните места. Не трябва да са усукани. Ако можете да прищипете колана между пръстите си – значи е много свободен.

 

– Отново, както при столчетата от група 0+ – можете да поставите навити на руло кърпи, ако раменцата на бебето не достигат до някоя от страните на бебето.

 

– Ако главата на бебето клюмва напред, коригирайте ъгъла на седалката (най-добрият ъгъл  е от 30-450) .

 

– Не забравяйте да нагласяте презрамките на бебчето успоредно с неговия разтеж. Обемни дрехи, (като пухкави якета) винаги трябва да се поставят върху детето чак след като е прикрепено с коланите и обесопасено в седалката.

 

Следва продължение….

 

Снимка: www.chicco.bg

                                           

Добави коментар